Atla sadamatüli tõi kaasa politseiuurimise

Andres Sepp
, Saarte Hääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altkäemaks.
Altkäemaks. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Keskkriminaalpolitsei menetleb veebruaris algatatud kriminaalasja, kus uuritakse võimalikku altkäemaksu võtmist Atlasse rajatava sadama ehitusel, kirjutab Saarte Hääl.

Neljapäeval kirjutas ajaleht, et sadama rajamine on sattunud PRIA uurimise alla ja vallalt nõutakse tagasi umbes 20 protsenti I etapi projekteerimis- ja ehitustöödeks antud rahast ehk 38 226 eurot «toetusega seotud nõuete rikkumiste eest».

Ehitusekspertiis paljastas, et sadama ehitusprojekt polnud kuigi täpne ning käärid paberile pandud plaanide ja hilisemate aruannete ja tegelikult tehtud tööde osas olid väga suured. PRIA väitel puudus ka korralik omanikujärelevalve, selle väite on ümber lükanud Lümanda volikogu juht Mart Maastik.

PRIA sõnul pidanuks aga vald toetusesaajana kõik muudatused PRIA-ga kooskõlastama, ent seda tehti vaid mõnel üksikul juhul. Rikkumiste eest vastutab raha saaja.

Nüüd peavadki vallavanem Jaanika Tiitson ja Mart Maastik katki hammustama tõelise pähkli ja üritama PRIA otsust läbirääkimiste või kohtuvaidluse teel muuta. Kui see ei õnnestu, tuleb vallal raha PRIA-le tagasi maksta.

Ühe võimalusena võib vald omakorda raha sisse nõuda projekteerijalt ja ehitajalt, kes oli alguses OÜ Monoliit, hiljem kohalik ettevõte, Lümanda volikogu liikmele Margo Berensile kuuluv OÜ Mert.

Mertile on suuresti edu toonud just PRIA rahastatavate projektidega tegelemine. Nii jõudis Mert 2011. aasta Äripäeva koostatud edukamate Eesti ehitusfirmade edetabelis 3 miljoni eurose käibe ja 370 583 eurose ärikasumiga koguni kolmandale kohale.

Kuid kogu tüli Atla sadama ümber puhkes siis, kui Merdi ja Monoliidi juhid tülli pöörasid ja Monoliit ehituselt välja tõrjuti. Nüüd käivad firmad kohut. Sellest kirjutas Saarte Hääl juba eelmise aasta septembris.

Lääne ringkonnaprokuratuuri esindaja Annely Erm kinnitas ainult fakti, et menetlus käib aga uurimise huvides pole praegu võimalik rohkem infot anda.

Saarte Hääl teab siiski mitmest muust allikast, et tegemist on korruptsiooni uurimisega ja paragrahv käsitleb altkäemaksu võtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles