Ansipilt oodatakse täna uue valitsuse avasõnu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip ajakirjanike piiramisrõngas.
Peaminister Andrus Ansip ajakirjanike piiramisrõngas. Foto: Peeter Langovits

Katkestanud eile kiiresti Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) välja pakutud kõigi sotsiaaltoetuste kümneprotsendilise kärpe teema, jõudis uus võimalik kolmikliit äratundmiseni, et koalitsioon IRL+Reformi­era­kond+ Rah­valiit on võimalik.




Kõikide peretoetuste kärpimise plaan oli õhus läinud nädalalgi praegu veel faktiliselt toimiva võimuliidu puhul, kuid sel juhul oleks pidanud samas mahus kärpesse minema ka vanemahüvitis. Sellega ei olnud nõus Reformierakond. Peretoetuste kärbet pole kunagi toetanud ka Rahvaliit.



Küll aga ladus Rahvaliit eile lauale oma nõudmised: töölepinguseadust ei saa siduda pensionidega, müüa ei tohi metsamaad ja loobuda ei ole võimalik põllumajandustoetustest. Ka on Rahvaliit seda meelt, et praegu ei aita vaid kärbetest, vaid tuleb suurendada tulusid. Ühe võimalusena on nad praeguses olukorras välja käinud tulumaksumäära tõstmise, mida on paaril korral välja pakkunud ka veel ametis olev rahandusminister Ivari Padar. Seni pole see variant sobinud. Rahvaliit leiab, et ühel hetkel peab võimuliit möödapääsmatult maksutõusudeni jõudma.



Reformierakonna peasekretär Kristen Michal valis eile pärast paar tundi kestnud koosistumist hoolikalt sõnu: «Läksime lahku meeldiva tundega, ühisosa meie vahel on kuue miljardi kärpekrooni ulatuses olemas ja see on igati positiivne tulemus.»



Ühine arusaam on uuel kolmikul ka töölepinguseaduse vastuvõtmisest. Reformierakond ning IRL algatavad täna riigikogus töölepinguseadusega seotud töötuskindlustuse seaduse muutmise, mille eesmärk on kaotada seadusest 1. juulist töötutele kehtima hakkama pidanud uued hüvitised.



Sotsid tõlgendavad kahepoolset kokkulepet praeguse koalitsiooni hülgamisena, ametiühingud ähvardavad juunis toimuva üleriigilise streigiga.


Täna hommikul peab aga senine valitsus vastu võtma 3,4-miljardilise lisaeelarve. Koalitsioonikõneluste poole püüdleva uue kolmikliidu ambitsiooniks on seda täiendada ja parandada, et 1. juulil jõustuks kuuemiljardiline lisaeelarve. Eelarve menetlemise ajal on võimalik uute ettepanekutega eelarvet miinusmärgiga kasvatada, kuid valikud saavad olema väga valusad.



Nii IRL kui ka Rahvaliit ootavad praegu, et Ansip viivitamatult selguse majja tooks – kes kuulub valitsusse, kes mitte. «Edasimineku eeldus ja poliitiline otsustusvõime sõltub praegu peaministrist,» ütles IRLi peasekretär Margus Tsahkna.



Mitu päeva sisuliselt valitsuseta hakkama saanud Eesti ees on kolm võimalust: jätkab sama koalitsioon, tuleb uus kol­mikliit IRL+Reformi­era­kond+Rahvaliit või jätkavad IRL ja Reformierakond vähemusvalitsusena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles