Kaas: USA-l ja Euroopal pole tahet Süüria kodusõtta sekkumiseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suits Dera linna kohal, mis tõuseb aktivistide andmetel Süüria lennuväe tulistatud mürsutabamuse järel.
Suits Dera linna kohal, mis tõuseb aktivistide andmetel Süüria lennuväe tulistatud mürsutabamuse järel. Foto: Reuters / Scanpix

Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Kaarel Kaas ütles, et pärast Liibüa operatsiooni ja käimasolevat operatsiooni Afganistanis ei ole USAs ja Euroopas näha sekkumistahet Süüria kodusõtta.

Luureraporti jägi on Süürial peaaegu tuhat tonni keemiarelva kokku 50 linnas, Kaarel Kaas kinnitas ETV saates «Välisilm», et keemiarelva olemasolu Süürias on fakt, kuigi seda pole ametlikult tunnistatud, vahendas ERR Uudised.

Kui USA räägib «punase joone» ületamisest Süürias, siis Kaasi sõnul ei ole teada, mis võib järgneda, kui Süüria tõepoolest seda joont ületab.

«Kindlasti on USA-l tegevusstsenaariumid olemas, kindlasti on selles mingid kriteeriumid, mis peavad olema täidetud enne kui stsenaarium käivitatakse, need andmed, mis on olemas, viitavad sellele, et kui keemiarelva on kasutatud, on seda tehtud väga kavalalt ja nutikalt - väikeses koguses, peamiselt taktikaliste eesmärkide saavutamiseks ehk ohvreid on olnud pigem kümneid, võib-olla sadu, aga mitte tuhandeid või kümneid tuhandeid, mis tavaliselt seondub massihävitusrelva kasutamisega,» rääkis Kaas, lisades, et juhtuda võivad aga mitmed muud asjad.

«Näiteks suurendatakse kaudset abi mässulistele, Jordaanisse on juba väidetavalt jõudnud 200 USA sõjaväelast, kes on eelkõige sõjalised planeerijad, kindlasti võidakse mässulistega jagada luureinfot, anda relvastust, praegu on antud mittetapvat abi, maksimum, mis võib juhtuda, on lennukeelutsooni kehtestamine või õhulöögid, maavägede intervetsiooni suure tõenäosusega ei toimu, vähemalt mitte lääneriikide poolt,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles