Taanlased loodavad oma hävitaja paari päevaga lennuvõimeliseks saada

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna lennuväljale saabus täna kümmekond taanlast, kes loodavad saada eile linnuga kokku põrganud hävitaja sellisesse töökorda, et temaga oleks võimalik Taani lennata.

Tallinna lähedal sai eile õhuruumi valvav Taani hävitaja F-16 linnuga kokkupõrkel kannatada ja seisab praegu Tallinna lennuväljal.

«Lennuk harjutas maandumist, mida me teeme kõikides Balti riikides, ja sõitis otsa hanedele,» rääkis täna transpordilennukiga kohale sõitnud hooldusrühma juht kapten Soren Bendixen Postimehele. «Selliseid asju juhtub ja selle vältimiseks on raske midagi ette võtta. Kui sõidad 500 km/h, siis sa ei näe linde lendamas.»

Bendixeni sõnul võivad sellised õnnetused olla tõsiste tagajärgedega. «Meil juhtus 80ndate keskel sarnane õnnetus lennukiga, mis kukkus alla,» meenutas ta. «Kui hanesuurune lind lendab otse mootorisse, siis lennuk kukub alla.»

Bendixi sõnul pannakse Taanis sellele väga suurt rõhku, et vältida selliseid õnnetusi ja ka õnnetusi metsloomadega, näiteks kitsede ja rebastega, sest kui lennuk põrkab lennurajale maandudes kokku kitse või rebasega, siis võib tagajärg olla katastroofiline.

Täna toodi transpordilennukiga Tallinnasse lennuki varuosad ja kümme taanlasest remondimeest. Nende seas on näiteks mitu meest, kes tegelevad mikropragude tuvastamisega.

«Ma loodan, et saame paari päevaga valmis. Peame panema uued kereplaadid peale, et oleks võimalik lennata koju,» rääkis Bendixen. «Me valmistame lennukit ette üheks lennuks koju Taani ja siis teeme korraliku remondi seal. Siin teeme avariiremonti.»

Õnnetus juhtus vaid veidi enne seda, kui prantslased pidid võtma NATO Balti õhuturbemissiooni Taanilt üle. Küsimusele, kas Bendixen on pettunud, et selline õnnetus just viimasel päeval juhtus, vastas ta: «Jah, sest olen Leedus olnud jaanuarist, aga see on osa minu tööst ning Eestis on huvitav olla, sest nüüd olen olnud kõigis kolmes Balti riigis. Ma arvan, et kõige pettunum on minu tütar.»

Kokku on õhuruumi valvavaid NATO hävitajaid neli, millest korraga on valves kaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles