Ansip tänas sotse valitsuses tehtud töö eest

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uhkelt loodud koalitsioon sotsidega on nüüdseks läbi.
Uhkelt loodud koalitsioon sotsidega on nüüdseks läbi. Foto: Liis Treimann

Peaminister Andrus Ansip teatas, et saadab täna presidendile avalduse vabastada kolm sotsist ministrit ametist, samuti tänas ta sotse valitsuses tehtud töö eest.


«Ma tänan sotsiaaldemokraate selle 3,4 miljardi eest, tänan ka kahe aasta jooksul jagatud valitsustegevuse eest. Mul on kahju, et see jaks kriitilisel hetkel otsa sai või taluvuse piirid kätte jõudsid,» rääkis Ansip valitsuse pressikonverentsil.

«Nagu ma ütlesin, me ei saa praegu pidama jääda, me peame oma otsustega minema edasi. Me peame otsima võimalusi uue, efektiivselt töötava valitsuse moodustamiseks. See töö ei saa olema kerge.»

Tema sõnul on väär eilsete kõneluste põhjal kujunenud pilt, et Rahvaliit on alati nõus koalitsiooni tulema ning et IRL ja Reformierakond on alati, igal tingimusel valmis Rahvaliitu valitsusse võtma.

«Me oleme omavahel konsulteerinud, oleme leidnud, et ühisosa on piisavalt suur selleks, et kutsuda esimesena koalitsioonikõnelusi ametlikult pidama Rahvaliitu,» ütles Ansip.

Tema sõnul pole siiski Rahvaliidu kaasamine otsustatud. «Rahvaliit on suur erakond, mis ühendab 11 000 Eestimaa inimest, ja Rahvaliidul on väga selgepiirilised huvid, mida erakond kaitseb. Kriisi ajal võib huvide kaitsmine jälle küllalt kalliks maksma minna.»

Millal valitsusliit võiks sündida, seda on Ansipi sõnul praegu raske ette ennustada. Ta meenutas, et enne peab kogunema Rahvaliidu volikogu ja senistele läbirääkimistele hinnangu andma ja otsutama, kas Rahvaliit on valmis koalitsiooni tulema.

Tema sõnul pöörduvad paremerakonnad nüüd Rahvaliidu poole, et kutsuda nad ametlikele koalitsiooniläbirääkimistele.

«Tuginedes Reformierakonna ja IRLi ühistele, pea nädala väldanud konsultatsioonidele, kutsun Eestimaa Rahvaliitu ametlikele läbirääkimistele toimiva enamusvalitsuse moodustamiseks, mis keskenduks Eesti riigi tänastele võtmeküsimustele,» seisab Ansipi täna pärastlõunal avalikkusele saadetud avalduses.

Need võtmeküsimused on tema sõnul riigi majandus- ja rahanduskeskkonna parandamine, sh euro kasutuselevõtt Eestis, majanduskriisi mõjude leevendamine ning pikaajaliste eelduste loomine regionaalselt ja sotsiaalselt tasakaalustatud arengu jätkumiseks.

Ansip ütles pärast valitsuse pressikonverentsi, et ei lähe siiski ise täna presidendi juurde, vaid saadab riigipeale kirja.

Kolm sotsiaaldemokraadist ministrit, kelle vabastamist Ansip soovib, on rahandusminister Ivari Padar, siseminister Jüri Pihl ja rahvastikuminister Urve Palo.

Postimees.ee andmetel pole paremerakondadel ja Rahvaliidul sel nädalal enam kohtumisi plaanis ning kokku võidakse saada kõige varem taas esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles