Ergma jälgib Prantsuse Guajaanas Estcube-1 starti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma Estcube'i esitlusel Teletornis.
Ene Ergma Estcube'i esitlusel Teletornis. Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu esimees Ene Ergma sõidab täna Euroopa Kosmoseagentuuri delegatsiooni koosseisus Lõuna-Ameerikasse Prantsuse Guajaanasse, kus asuva kosmosekeskuse kosmodroomilt lennutatakse nädalavahetusel raketi Vega pardal orbiidile Eesti esimene tudengisatelliit Estcube-1.

Ergma sõnul on Eesti osalemine kosmoseprojektides oluline võimalus majandus- ja teadustegevuse arendamiseks, sest kosmoseprojektid pole seotud ainult satelliitide orbiidile saatmisega, vaid sellega, kuidas kasutada satelliitidelt saadavaid andmeid majanduses.

Samuti peab ta oluliseks noortele võimaluste andmist. «Eriti teeb rõõmu noorte inimeste tahe ja julgus ehitada tudengisatelliit, mis saadetakse nüüd orbiidile. Ma panen neile noortele suuri lootusi Eesti edasiviimisel,» ütles Ergma riigikogu pressitalituse teatel.

Visiidi käigus tutvub riigikogu esimees lähemalt ka Euroopa Kosmoseagentuuri Guajaanas asuva kosmosekeskuse tegevuse ja võimalustega.

Tudengisatelliidi abil viiakse koos soomlastega läbi unikaalne päikesepurje teaduseksperiment, mille õnnestumisel avatakse tee päikesepurje ulmeliste rakendusvõimaluste maailma. Tudengisatelliidi programm sai alguse 2008. aastal ning selle eestvedajateks olid Tartu Ülikooli üliõpilased ja õppejõud. Projektist kasvas välja Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli, Eesti Lennuakadeemia ja Eesti Maaülikooli tudengite rahvusvaheline koostöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles