Nukuteatri «tasuta lepingust» sai 20 000-eurone võlanõue

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukuteatri endine juht Meelis Pai mullu septembris Suur Sõjamäel Viktoria keskuse ees.
Nukuteatri endine juht Meelis Pai mullu septembris Suur Sõjamäel Viktoria keskuse ees. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinnas Ülemistel asuva Viktoria keskuse omanik arestis aprilli lõpus kõik seal asuvad Nukuteatri varad, kuni teater tasub arved kaheksa kuu eest, millest suuremal osal ajast ruumides tegelikult ei tegutsetudki. Toimuva taga on untsu läinud ärikokkulepe.

Saaga algas mullu hilissuvel, mil Nukuteatri toonane juht Meelis Pai otsis järgmisel hooajal peetavateks etendusteks teatrile ajutisi etenduspaiku, kuna teatri suur saal on talvel kasutuskõlbmatu. Lahenduse käisid välja Nukuteatri kohviku omanikud, kelle ettevõte OÜ Caterer rendib Ülemistel hiiglaslikku Viktoria keskust. Plaan oli lihtne: Nukuteater paneb seal asuvasse tühja tootmistsehhi üles teatrisaali ja hakkab andma etendusi, samas hoones olev OÜ Caterer söögikoht saab aga juurde külastajaid ja keskus tervikuna tuntust.

Avalikkusele räägiti, et pinnad on Nukuteatrile tasuta ja jutt käib kahest või enamast hooajast. Tegelikult leppisid Pai ja Caterer OÜ juhid suuliselt kokku, et renti maksmata võib teater tegutseda neli kuud ehk 2012. aasta lõpuni, pärast seda tehakse üüri osas uus kokkulepe.      

Nukuteater ehitaski Viktoria keskusesse lava, viis sisse poodiumid ning pani üles tehnika. Oktoobrist hakati mängima rokkmuusikali «Kevadine ärkamine» ja detsembrist kogupereetendust «Puhh», aga asjad hakkasid kiiresti allamäge minema.

Kui te minu käest küsite, kuidas see võimalik on, siis minu mõistus seda ei eetiliselt ega ka muus mõttes ei võta.

Lapsed restorani ei tükkinud

«See ristturunduse mõte ei kukkunud niimoodi välja. Nukuteatri publik on siiski nii noor - nad tulid bussidega ja läksid, selles söögikohas nad eriti ei käinud,» meenutas teatri eksjuht Meelis Pai, kelle sõnul muutuski Caterer OÜ juhtkond detsembris rahulolematuks. Pärast «Puhhi» etenduse plagiaadiskandaali jäi 600-kohaline saal jaanuaris tühjalt seisma ja muutus sisuliselt laoks.    

Tänavu 3. aprillil ehk päev enne ametist lahkumist kirjutas Meelis Pai alla tagasiulatuvale rendilepingule, millega Nukuteatril tuleb keskuses oldud aja eest OÜ-le Caterer tasuda tuhandeid eurosid. Kuna aga Caterer on Viktoria keskuse omanikule AS Ekastile ise suure summa võlgu, lõpetas Ekast eelmisel nädalal Nukuteatri pindade osas Catereriga lepingu, võttis teatri võla endale ja arestis saalis oleva vara. Ekasti arvutuste kohaselt on Nukuteatri võlg kommunaalarvete, jaanuarist rakendunud rendi ja saalis tekitatud kahjude kogusummas 20 000 eurot.     

Eksklusiivne laopind 

«Kui te minu käest küsite, kuidas see võimalik on, siis minu mõistus seda ei eetiliselt ega ka muus mõttes ei võta,» ütles Nukuteatri praegune juht Joonas Tartu, kelle sõnul on Pai sõlmitud leping juriidiliselt korrektne. «Leping oleks täiesti okei siis, kui Nukuteater oleks planeerinud sinna etendustegevust, aga kuna keskus ei ole sel aastal publikut toonud, siis on see väga kahjulik.»

Pai arvab vastupidi. «See leping, mis ma tegin on väga-väga hea. See on meeletu kokkuhoid, kokkulepet Viktoria keskusega tasub täiesti hoida ja jätkata läbirääkimisi,» soovitas ta. Pai mõttekäik on järgmine: suulise kokkuleppe kohaselt pidi teater alates jaanuarist tasuma igalt saali ruutmeetrilt 2,5 euro suurust renti, aga võis etenduste ajal kasutada pinda ka väljaspool saali - kokku 2500 ruutmeetrit - mis teeb ruutmeetri hinnaks 92 senti kuus. Selle kulu võib katta üks õnnestunud etendus.

«Alguses muidugi plaanisin, et jaanuaris jätkuvad seal etendused,» kinnitas Pai. Saal jäi seisma Nukuteatriga alanud probleemide ja teatri mujal mängitud etenduste tõttu, kuid isegi laona oli see tema sõnul hirmodav.  

Küsimusele, miks üürilepingut juba septembris korrektselt ei vormistatud, Pail vastust ei ole. «Mõtlesime, et teeme aprillikuus, siis on kõik jamad läbi ja vaatame, mis edasi saab - planeerime etendused sisse.» Tegelikkuses sattus Pai aprilli algul ametist lahkudes sundolukorda – teatri skandaalide valguses võisid Viktoria keskuse juhid aimata, et koostöö kaua ei jätku ja võlad tuleb vormistada.

«Omada sellise raha eest Ülemiste keskuse taga laopinda on selgelt mõttetu. Ma tahaks, et see asi Viktoria keskusega saaks ükskord läbi,» ütles teatrijuht Tartu. Tema sõnul on Nukuteatril õnnestunud laekumiste arvelt nii palju kõrvale panna, et mai algul võlg tasuda ja vara tagasi saada.

«Ma arvan, et praegu on olukord normaliseerunud,» kinnitas ka Viktoria keskuse üks omanikke Ants Pilving. Caterer OÜ juht Kert Kivistik oma rolli kokkulepetes kommenteerida ei soovinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles