Soul lubas Kaesongis tegutsenud ettevõtetele rahalist abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea politseinik seisab tolli- ja immigratsioonibüroo lähistel piiril asuva küla Panmunjom juures, kust viib tee Kaesongi tööstusparki.
Lõuna-Korea politseinik seisab tolli- ja immigratsioonibüroo lähistel piiril asuva küla Panmunjom juures, kust viib tee Kaesongi tööstusparki. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea valitsus lubas täna ligi 270 miljonit USA dollarit abi ettevõtetele, mille äritegevus sai kahe Korea ühises Kaesongi tööstuspargis töö katkestamise tõttu hoobi.

Ühinemisministeerium kirjeldas ettevõtetele eraldatavaid madala intressiga laene esimese sammuna, aitamaks 123 Kaesongi tööstuspargis ärihuve omanud firmat.

Ettevõtted võivad hiljem saada veel täiendava 270 miljoni dollarini ulatuvaid kindlustusmakseid Koreade-vahelisest koostööfondist, kui kaotsi läinud investeeringute ning katkestatud tootmise ligikaudne rahaline hind on kindlaks tehtud.

Lõuna-Korea tõi teisipäeval enamiku oma töötajatest Kaesongist ära, kompleksi jäi veel seitse lõunakorealasest töölist, kes peavad läbirääkimisi Põhja-Korea töölistele välja maksmata palkade üle.

Lõunakorealaste lahkumise järel jääb Koreade-vahelise koostöö sümboliks olnud Kaesongi tööstuspark esmakordselt tühjaks pärast avamist 2004. aastal.

Põhja-Korea peatas töö kompleksis aprilli algul, viis Kaesongist ära kõik oma 53 000 töölist ning takistas Lõuna-Korea tehasejuhtidel ja tarnijatel kompleksi sisenemast.

Olukord Korea poolsaarel pingestus järsult pärast Põhja- Korea kolmandat tuumakatsetust veebruaris. Viimastel nädalatel on Pyongyang ähvardanud naaberriike ja USA-d korduvalt raketilöökide ja tuumasõjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles