Kuuendal Lennart Meri konverentsil arutletakse Aasia esiletõusu ja ELi tuleviku üle

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri konverents möödunud aastal.
Lennart Meri konverents möödunud aastal. Foto: Raigo Pajula

Kuues Lennart Meri konverents «North-South Split – Managing a New World» («Lõhe Põhja ja Lõuna vahel – uue maailmakorra haldamine») toimub Tallinnas 24.-26. mail.

Tänavune konverents keskendub sellele, missugust mõju avaldab Euroopale ja laiemale transatlantilisele kogukonnale üleilmse mõjukuse ja vastutuse ümberjaotumine seoses uute võimsate riikide esilekerkimisega.

Konverentsil arutletakse avameelselt sellistel teemadel nagu Aasia esiletõus ja selle mõju väljakujunenud positsiooniga põhjapoolsetele riikidele, transatlantilised suhted, NATO ja Euroopa Liidu tulevik, poliitilised murrangujooned Euroopas, ELi idapartnerid, küberjulgeolek ning Kesk-Aasias, Lähis-Idas, Afganistanis ja Venemaal toimuvad sündmused.

Lennart Meri konverents on olulisim julgeolekupoliitiline üritus Põhja-Euroopas. Eelmiste konverentside edule toetudes saab ka sel aastal Tallinnas näha mõjukaid praktikuid ja akadeemilisi eksperte ning olla tunnistajaks nende otsekohestele arvamusvahetustele.

Praeguse seisuga on oma osalemist kinnitanud Läti valitsusjuht Valdis Dombrovskis, Läti välisminister Edgars Rinkēvičs, Rootsi välisminister Carl Bildt, Gruusia kaitseminister Irakli Alasania, Läti kaitseminister Artis Pabriks ja Leedu endine peaminister Andrius Kubilius. Kutsutud on Soome majandusminister Jan Vapaavuori.

Konverentsil osaleb tuntud Pakistani kirjanik ja ajakirjanik Ahmed Rashid ning Euroopa Liidu eriesindaja Afganistanis Vygaudas Ušackas, kes peatselt suundub EL esindajaks Moskvasse.

Samuti on kohal oluline Briti strateeg ning EEAS nõunik Robert Cooper, kelle raamatuid on tõlgitud ka eesti keelde, lisaks Ameerika Ühendriikide üks strateegilisi juhtivaid mõtlejaid, USA endine suursaadik NATO juures Kurt Volker ning tuntud Prantsuse intellektuaal Guy Sorman.

Venemaalt on tulemas Boris Nemtsov, aga ka endine president Medvedjevi kuvandi looja Igor Yurgens. Valgevene teemasid aitab arutada dissident ja endine poliitvang Andrei Sannikov.

Konverentsi täpsema päevakava, selle uuenduste ja muudatustega saate end kursis hoida Lennart Meri konverentsi kodulehel http://lmc.icds.ee. Konverents algab 24. mai õhtul kell 17 ning lõpeb 26. mai lõuna ajal Radisson Blu hotellis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles