Ansip: Tõmošenko lahend puudutas vaid mõnd episoodi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansip ütles, et teisipäevane Euroopa Inimõiguste Kohtu otsus, mis leidis, et Ukraina võimud rikkusid enne kohut ekspeaminister Julia Tõmošenko õigusi, puudutas vaid mõnd episoodi kogu protsessis.

«Euroopa Inimõiguste Kohtu lahend puudutas mõnd episoodi kogu pikas Tõmošenko üle peetavas kohtupidamises, see ei puudutanud praegu Tõmošenko vastu esitatud süüdistuste sisu,» ütles Ansip valitsuse pressikonverentsil.

«See kohtulahend ei anna hinnangut, kas Tõmošenko on talle esitatud süüdistustes süüdi või ei ole, see puudutas vaid Tõmošenko vahistamist kohtupidamise käigus.  Kohus leidis, et see polnud põhjendatud, nad ei pidanud teda vahi alla võtma, vähemalt mitte sellisel moel, nagu seda tehti,» rääkis Ansip.

«Euroopa Inimõiguste Kohtu lahendid on täitmiseks, ma küll ei kujuta ette, kuidas tagantjärele on võimalik kohtupidamisaegset vahi alla võtmist heastada, ilmselt kompensatsiooni vormis,» pakkus Ansip.

«Kas Tõmošenko on süüdi või mitte, saab otsustada ainult sõltumatu kohtupidamine, mina sellele hinnangute andja kindlasti ei ole,» märkis peaminister.

Postimehe küsimusele, kas kohtuotsus ka Euroopa Liidu (EL) ja Ukraina vahelisi läbirääkimisi mõjutab, vastas Ansip, et ELi ja Ukraina vahelised läbirääkimised assotsiatsioonileppe allakirjutamiseks ei keskendu vaid ühele küsimusele ning vaadata Ukraina ja EL vahelisi suhteid ainult läbi ühe prisma ei ole kindlasti õige. «Alates 2009. aastast on Euroopa Liidu ja Ukraina vaheline kaubavahetus kiiresti elavnenud. Ka õigusalane koostöö on olulisel määral edasi arenenud, nad on mitmeid reforme läbi viinud ja see protsess läheb edasi.»

Ta märkis, et Euroopa Inimõiguste kohtu otsus ei muuda Euroopa Liidu seisukohta Julia Tõmošenko küsimuses. «Kohtuasja on Euroopa ülemkogul korduvalt käsitletud ning on jäädud seisukohale, et selektiivne ja poliitiliselt kallutatud kohtupidamine ei ole aktsepteeritav.»

Euroopa Inimõiguste Kohus teatas teisipäeval, et Ukraina võimud rikkusid enne kohut ekspeaminister Julia Tõmošenko üle tema õigusi ning tema eelvangistus oli Ukraina võimude omavoliline, poliitiliselt motiveeritud ja ebaseaduslik otsus. Küll aga ei rahuldanud kohus Tõmošenko kaebust, mille kohaselt ei saanud ta vangistuses korraliku arstiabi. Samuti ei leidnud kohus kinnitust väitele, nagu oleks Tõmošenkot mullu aprillis vanglast haiglasse toimetades pekstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles