Gruusias tapeti mässu väidetav korraldaja

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili kõneles pärast väidetava mässu mahasurumist Muhrovani tankibaasis allumatuks muutunud sõduritega isiklikult.
Gruusia president Mihheil Saakašvili kõneles pärast väidetava mässu mahasurumist Muhrovani tankibaasis allumatuks muutunud sõduritega isiklikult. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia politsei lasi öise haarangu ajal maha mehe, keda kahtlustati hiljutise sõdurite mässu juhtimises, ning haavas veel kaht isikut, kes hakkasid arreteerimisele vastu, teatas riigi siseministeerium.


Tulevahetus puhkes Thbilisi eeslinnas, kuid täpsemaid üksikasju pole teada, haavatud viidi ühte pealinna haiglasse, edastas Reuters.

«Gia Krialašvili tapeti ning Koba Otanadze ja Levan Amiridze said haavata tulevahetuses, kui nad hakkasid vahistamisel vastu,» ütles ministeeriumi kriminaalosakonna juht Grigol Beselia pressikonverentsil.

Endisi sõjaväelasi süüdistati mai alguses väidetavalt Venemaa toetusel puhkenud lühikese mässu organiseerimises pealinnast itta jäävas Muhrovani tankibaasis, eesmärgiga alustada laiemat ülestõusu president Mihheil Saakašvili vastu. Venemaa nimetas selliseid süüdistusi hullumeelseteks.

Gruusia valitsus oli pakkunud tasuks 50 000 larit (ehk ligi 345 000 krooni) informatsiooni eest, mis aitaks leida Krialašvili ja Amiridze ning koguni 200 000 larit (ehk ligi 1,38 miljonit krooni) info eest mässu juhiks peetava Otanadze tabamiseks.

Mässukatse süvendas aga kartusi, et Gruusias võivad puhkeda rahutused, ning seadis kahtluse alla sõjaväe lojaalsuse. Opositsioon on riigis protestiaktsioone korraldanud juba aprillist ning nõuab samuti Saakašvili lahkumist, tuues põhjuseks vähese demokraatia ja mulluse sõja Venemaa vastu.

Gruusias jätkuvad samal ajal ka NATO sõjalised õppused, mida Moskva nimetas alliansi musklinäitamiseks. Venemaa on seda regiooni sajandeid pidanud oma traditsioonilisse mõjusfääri kuuluvaks, ent samas on see ka tähtis energiatransiidi koridor Euroopa riikidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles