Kas oled super-äratundja?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leidub inimesi, kes suudavad ära tunda isiku, keda nad aastate eest vaid möödaminnes nägid.
Leidub inimesi, kes suudavad ära tunda isiku, keda nad aastate eest vaid möödaminnes nägid. Foto: Caro / Scanpix
Mõned inimesed väidavad, et nad ei unusta kunagi ühtki nägu. Harvardi ülikooli teadlaste uurimus näitab, et see ei pruugigi olla tühi hooplemine. Super-äratundjateks nimetatud inimesed on tõepoolest olemas.

Teatud inimesed suudavad ära tunda isiku, keda nad aastate eest vaid möödaminnes nägid. Enamik inimesi sellise oskusega mõistagi hiilata ei saa ning umbes kaks protsenti inimkonnast on nägude meeldejätmisega tõsistes raskustes, mis võib põhjustada palju piinlikke olukordi, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Siiani on teadlased arvanud, et eksisteerivad kahte tüüpi nägude äratundjaid – nii-öelda normaalsed inimesed ning need, kellele see ülesanne valmistab raskusi. «Tegelikult näib see spekter olevat kirjum ning hõlmab ka niinimetatud super-äratundjaid, kes suutsid nägude meeldejätmistestis keskmist tulemust märgatavalt ületada,» ütles Richard Russell Harvardi ülikooli psühholoogiaosakonnast.

Super-äratundjate võimed näivad lihtsurelikele sageli üleloomulikud. «Nad on võimelised suvalise tänaval kohatud inimese kohta ütlema, et nägid teda paari kuu eest näiteks toidupoes,» ütles Russell. «Nad ei pea selle isikuga isegi suhtlema ega teda tundma. Ka täiesti võõraste inimeste näojooned sööbivad nende mällu väga hästi,» lisas ta.

Russelli uurimistöö võib leida rakendust kohtutes, kus super-äratundja sõnale võidakse omistada teatud olukordades suurem kaal. Eelmisel aastal läbiviidud uurimuses leiti, et erinevast kultuuriruumist pärit inimesed keskenduvad inimese näo hindamisel eri aspektidele. Lääne kultuuriruumist pärit inimesed pööravad tähelepanu eelkõige detailidele, Ida-Aasia inimesed aga eri detailide koosmõjule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles