Eesti aitab Afganistanil tuletõrjujaid koolitada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldvõidu viisid koju tartlased.
Üldvõidu viisid koju tartlased. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Välisministeerium toetab peaaegu 80 000 euroga sisekaitseakadeemia projekti, mille eesmärk on aidata koolitada Afganistani tuletõrjujaid ja päästjaid.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on toimiv ning võimekas tuletõrje- ja päästeteenistus Afganistani sisejulgeoleku ja stabiilsuse seisukohalt väga oluline. «Afganistani tuletõrje- ja päästepolitsei on võimeline pakkuma tuletõrjeteenust vaid piiratud tasemel varustuse nappuse ning korraliku koolituse puudumise tõttu. Eesti ekspertide kogemuse jagamisega on võimalik arengut selles valdkonnas märgatavalt kiirendada,» ütles ta välisministeeriumi teatel.

Paet avaldas lootust, et projektist kasvab välja pikaajalisem koostöö Eesti ja Afganistani päästeteenistuste vahel elanikkonnakaitse koolituse valdkonnas.

Sisekaitseakadeemia projekti käigus valmistatakse ette Afganistani tuletõrjujate ja päästjate koolituskavad. Afganistani tuletõrje- ja päästepolitsei juhtkond külastab Eestit, et tutvuda sisejulgeoleku valdkonna toimimise ning päästeteenistusega. Ettevalmistuse saab 45 Afganistani spetsialisti, kes koolitavad edaspidi tuletõrjujaid ja päästjaid terves riigis. Samuti jagatakse arenguabi korras Afganistanile tuletõrjujate väljaõppe jaoks vajalikku varustust.

Tuletõrje-pääste tegutseb Afganistani 34 provintsis provintsipolitsei koosseisus eraldi haruna, igas provintsis on vähemalt üks tuletõrjekomando. Kokku tegutseb Afganistanis üleriigiliselt 46 päästekomandot ning tuletõrje- ja päästeteenistuse koosseisu kuulub ligikaudu 1500 inimest.

Igas komandos on vähemalt kaks kaasaegset päästeautot, mis on reeglina saadud arenguabi korras. Siiski on päästeautod üsna kehvasti varustatud, mis ei võimalda tõhusat päästmist ja tulekustutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles