Afganistani tõlgid nõuavad Briti kohtus õigust varjupaigale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister William Hague on üks neist, kelle vastu juristid hagi esitasid.
Briti välisminister William Hague on üks neist, kelle vastu juristid hagi esitasid. Foto: SCANPIX

Koos Briti vägedega töötanud kolme afgaanist tõlki esindav jurist teatas, et kaebas kohtusse valitsuse otsuse keelduda tõlkidele varjupaika andmast.

Afgaanid väidavad, et neil on õigus samale kohtlemisele, mis sai osaks Iraagis Briti vägedega koostööd teinud tõlkidele, kes said erandkorras loa Suurbritanniasse elama jääda ja rahalist toetust.

Tõlgid väidavad, et kodumaale naastes ründaks neid islamiliikumine Taliban, sest nad tegid võõrvägedega koostööd.

Juristid esitasid hagi välisminister William Hague'i ja kaitseminister Philip Hammondi vastu.
Aktivistid annavad reedel Downing Streetile üle petitsiooni 70 000 kolmiku toetuseks kogutud allkirjaga.

Advokaadibüroo Leigh Day teatas, et üks kolmest tõlgist on endiselt Afganistanis, kus Taliban on temale ja ta pereliikmetele ähvardavaid tekstisõnumeid saatnud. Firma nimetas ebaseaduslikuks ja diskrimineerivaks valitsuse suutmatust laiendada afgaanidest tõlkidele sama ümberasustamispaketti, mida võimaldati iraaklastele.

Peaminister David Cameron on öelnud, et Afganistani tõlkidel tohiks lubada Suurbritanniasse kolida vaid äärmuslikel juhtudel.

Suurbritannia toob sel aastal Afganistanist ära 3800 sõdurit kokku 9000-st seoses NATO plaaniga lõpetada järgmise aasta lõpuks lahingoperatsioonid riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles