Keeruline kohtumine kaugel Venemaal

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev (keskel), Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso (paremal) ja ELi välispoliitikajuht Javier Solana (vasakul) eile kaugel Habarovskis kelli kontrollimas.
Venemaa president Dmitri Medvedev (keskel), Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso (paremal) ja ELi välispoliitikajuht Javier Solana (vasakul) eile kaugel Habarovskis kelli kontrollimas. Foto: REUTERS/RIA Novosti/ScanPix

Rohkem kui täna täishoo sisse saanud ELi-Venemaa tippkohtumise päevakorrast räägiti selle eel kokkusaamise toimumispaigast Habarovski linnast ja delegatsiooni juhist, Tšehhi presidendist.



Veel enne ELi liidrite saabumist toimunud kohtumisel kohalike tudengitega kinnitas Medvedev, et kohavalik on strateegiline – ta sõnas, et Euroopast mitmetunnise ajavahe kaugusel olevasse Habarovskisse lendamine aitab meenutada, kui suur riik Venemaa tegelikult on.



Euroopa liidrid kurtsid tema sõnul juba siis, kui nad möödunud aastal Lääne-Siberisse sõitsid, et see asub liiga kaugel. «Me ütlesime: kui teile ei meeldi, võite kuhugi mujale lennata,» rääkis Medvedev tudengitele. «Nemad [eurooplased] peaksid aru saama, kui suur Venemaa on, ja tundma selle suurust. Teiselt poolt, me tahame Euroopaga ka partnerlust. On tähtis, et me kohtuksime,» selgitas Medvedev üliõpilastele ajalehe The Guardian vahendusel.



Kaks korda aastas toimuval kohtumisel osalevad seekord Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ja eesistujamaa Tšehhi riigipea Václav Klaus, aga ka ELi välispoliitikajuht Javier Solana. Eile õhtul toimus rahulikumas õhkkonnas pidulik õhtusöök. Täna algavatel töökohtumistel kõne all olevate energiaturvalisuse, Gruusia ja Moldova ning kaubandusküsimuste lahendamine ei lähe suurema osa analüütikute arvates nii libedalt, eriti pärast eelmise aasta Gruusia konflikti, mis suhted lausa külmutas.



Suurimaks küsimärgiks oli enne kohtumist aga hoopis ELi delegatsiooni juht, Tšehhi president Václav Klaus, kes on üks suuremaid Euroopa Liidu kriitikuid kogu kontinendil. Erilist viha peab Klaus Lissaboni leppe vastu, kuid ujub vastuvoolu ka paljudes teistes küsimustes – näiteks eitab täielikult inimeste põhjustatud globaalset soojenemist ja keeldub Tšehhis täitmast ülemkohtu otsuseid, nagu vahendas ajakiri The Time.



Enne Habarovskisse sõitu kinnitas ta Tšehhi päevalehele Lidove Noviny antud intervjuus, et Venemaad ta mitte ei karda, vaid peab väga tähtsaks. «Ma ei näe Venemaad suure ohuna, vaid suure, tugeva ja ambitsioonika riigina, millele me peame kindlasti rohkem tähelepanu pöörama kui sellistele nagu Eesti ja Leedu,» vahendas ajalehte AFP uudisteagentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles