Estcoy-15 avastas Afganistanis 85 kilo narkootikume ja isevalmistatud lõhkekehade tehase

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy mehed Afganistanis.
Estcoy mehed Afganistanis. Foto: Raigo Pajula.

Eesti jalaväekompanii Estcoy-15 avastas sel nädalal korraldatud operatsioonide käigus pea 85 kilogrammi narkootilist ainet, isevalmistatud lõhkekehade tehase ning konfiskeeris valitsusvastastelt relvi ja sidevahendeid.

Luureandmete põhjal algatatud läbiotsimisoperatsiooni käigus leidsid Eesti kaitseväelased isevalmistatud lõhkekehade tehase, kus oli nii valmis lõhkekehasid kui materjali järgmiste valmistamiseks.

Lisaks konfiskeerisid nad 15 kilogrammi oopiumivedelikku ja 70 kilogrammi narkootilist ainet, samuti ühe automaadi ja ühe kuulipilduja, mida oli äsja kasutatud ISAF-i patrullbaasi ründamiseks. Esialgsetel andmetel oli konfiskeeritud narkootiline aine oopium.

Kolme operatsiooni eesmärgiks oli toetada Afganistani relvajõude ning häirida valitsusvastaste tegevust kevadpealetungi perioodil.

«Meie tegevus operatsioonidel täitis eesmärki ning aitas kohalikel julgeolekujõududel läbi viia oma planeeritud tegevusi kõrbealas,» ütles Estcoy-15 ülem major Tõnis Metjer. Estcoy tegevust tunnustas ka Helmandi väekoondise juhtkond.

«Tõestasime veelkord, et eestlased on väga hea väljaõppega ning kiire reageerimiskiiruse ja manöövrivõimega üksus. Kindlasti ei tule ka uuel kompaniil käed rüpes istuda,» lisas kompaniiülem.

Praegu tegeleb jalaväekompanii Estcoy-15 varustuse hooldamise ja järgmise kontingendi vastuvõtmiseks  valmistumisega. Peagi viiakse läbi täiendõpe peagi saabuvale Estcoy-16-le ning seejärel on üksusel oodata kojulendu Eestisse.

Eesti jalaväekompanii Estcoy-15 saabus Afganistani eelmise aasta novembris ning naaseb koju maikuu teisel poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles