Pihl ei näe sotsidel süüd

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl. Foto: Toomas Huik

Eile viimast päeva siseministri toolil istunud sotsiaaldemokraatide juhi Jüri Pihli kinnitusel pole nende erakond valitsuse lagunemises süüdi, peaminister Andrus Ansip peaks aga tema meelest tagasi astuma.




Mis oli viimane piisk, mis viis koalitsiooni lagunemiseni?

Seda tuleb küsida koalitsioonipartneritelt. Kui süüdistatakse, et me ei ole kompromissialtid, siis see on vale. Ühiskonnas on erinevad sotsiaalsed grupid, kelle huve tuleb kaitsta. Need n-ö puudujäävad 2,5 miljardit oleks saanud kompromissina kokku leppida nii, et see oleks puudutanud kõiki gruppe.



Kui vaadata tagasi pikkadele kõnelustele, siis kas on mõni koht, kus sotsid oleksid võinud teha suurema järeleandmise?


Ei. Küsimus oli ju ainult töölepinguseaduses. On ju näha, et see pole põhjus, vaid ajend.



Kuidas kommenteerite sotside valitsusest väljaviskamist?

Minu arusaamine euroopalikest tavadest on selline: kui valitsuskoalitsioon muutub osalistele häirivaks, siis see laguneb. Valitsus astub tagasi, uus valitsus koos peaministriga saab presidendilt ja riigikogult uue mandaadi.



Praegune olukord tundub naljakas, sest see ei ole valitsusremont. See on koalitsiooni lagunemine, mida ka Rahvaliit väga selgelt ütleb: nad ei tule koalitsiooni meid asendama, vaid soovivad koalitsioonilepingut. Nad teevad väga õigesti, kui nii käituvad. Selles suhtes ei saa ma peaministri käitumisest aru, miks ta uut mandaati ei taotle.



Kui Rahvaliit otsustab siiski IRLi ja Reformierakonnaga ühineda, siis mida te soovitate neil silmas pidada?

Nende positsioon on praegu tugev ja kasutagu seda ära.



Mida teete pärast ministriameti mahapanekut?

Olen erakonna esimees ja esimehel on tööd palju. Ma ei näe põhjust nukrutseda.



Keda te oma järglasena tahate näha?


Ma ei tea, kuidas see asendamine välja näeb. Kui nii, et kolm ministrikohta võtavad üle Rahvaliidu poliitikud... Eks kindlasti ole ka Rahvaliidus poliitikuid, kel on kogemusi erinevatel ministrikohtadel ega ole probleeme kohtuskäimisega.



Kuidas te edaspidi peaministriga kohtudes käitute, kas lähete teisele poole tänavat?


Ma ei ole kunagi olnud selline, kes läheb teisele poole tänavat, kui näen tuttavat inimest. Kindlasti ei ole ma selline, kes rusikat taskus hoiab ja solvunut mängib.



Kui Ansip pärast järgmisi riigikogu valimisi taas valitsust moodustab, kas läheksite sinna?


Välistada ei saa midagi. Aga ma ei usu, et Ansip jääb Eesti Vabariigis, nagu oli Nõukogude Liidu ajal Leonid Iljitš Brežnev, igavesti võimule. Tavaliselt see demokraatlikes riikides nii ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles