Talgupäev toob täna kodudest välja kümned tuhanded inimesed

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare muuseumi aiavärvimise talgud olid avalöögiks laupäeval üle-eestilise talgupäevaga kulmineeruvale nädalale.
Tammsaare muuseumi aiavärvimise talgud olid avalöögiks laupäeval üle-eestilise talgupäevaga kulmineeruvale nädalale. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Täna toimuva ühise Teeme Ära talgupäeva raames korraldatakse üle Eesti 1508 talgut, kuhu on varahommikuse seisuga kirja pannud ligi 19 000 talgulist.

Kõige rohkem talguid peetakse Harjumaal ja Tallinnas, kuhu plaanitud 372 talgule on end kirja pannud üle 5600 inimese.

Taas osaletakse talgutel väga aktiivselt Saaremaal, kus toimub 154 talgut üle 1600 inimesega. Teeme Ära talgupäeva raames korraldatakse täna talgud ka Kanadas ja Soomes.

Vahetuid muljeid talgupäevast saab jälgida siit.

Talguhommik algas mõnedes talgukohtades juba kell 9, ent suurem osa talguid algab kell 10 või 11. Sarnaselt varasematele aastatele peetakse mõned talgud ka pärastlõunal või õhtupoolikul ning mõned pühapäeval.Peamiselt korraldatakse küla- ja heakorratalguid ning haljastuse ja looduskaitse talguid, kuid kultuuripärandi aasta egiidi all toimub ka mälestiste talguid, spordiaasta raames peetavaid terviseradade jm spordirajatiste korrastamise talguid, samuti ühendatakse mitmes paigas praktiline töö mõttetalgutega.

Edelaraudtee võimaldab täna talgutele sõita rongiga poole odavamalt, kui rongi tulles on kaasas talgutöövahend (luud, labidas, reha vms aiatööriist) või töökindad. Kes on Edelaraudteega sõlminud ID-kaardiga Püsireisijalepingu, saab talgutele sõita tasuta. Töötukassa maksab sarnaselt eelmisele aastale talgutööl osalemise eest registreeritud töötutele sõidutoetust.

Talgupäeva meeskond koos päästeametiga kutsuvad talgulisi järgima igakülgselt ohutusenõudeid.  Lõkke tegemisel palutakse jälgida reegleid ja hoida ligi kustutusvahendid. Tugevama tuule korral pigem mitte tuld teha. Lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel tuleks teavitada Päästeametit numbril 112. Kui talgulised avastavad katmata luukidega kaeve, soovitatakse neist ka tänavu teada anda numbrile 1524. Veekogude ääres toimuvate talgute korraldajad peaksid aga silma peal hoidma lastel.

Kõik talgulised on oodatud talgupäeva jäädvustama ja jagama nii oma muljeid kui talgulugusid, mille saab sisestada talguveebi aadressil http://www.teemeara.ee/talgulood. Samuti võib pilte jagada talgupäeva Facebooki lehel, videod üles laadida Youtube’is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles