Eesti ja Saksa eriüksuslased harjutasid pantvangide vabastamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eesti ja Saksamaa eriüksused viisid aprillis Tallinnas ja Harjumaal läbi ühisõppuse, mille käigus harjutasid pantvangide vabastamist vaenulikul territooriumil.

Pea kogu aprillikuu kestnud õppus hõlmas tegutsemist merel, õhus ja maismaal, samuti oli oma osa harjutamisel rasketel ilmastikutingimustel.

Õppuse raames külastasid Eestit ka Saksa õhujõudude hävitajad. Õppuse 22.-24. aprillini kestnud aktiivne faas oli kaheetapiline, mille esimeses osas kogusid eriüksuslased informatsiooni pantvangide asukoha kohta, teises etapis viidi läbi pantvangide vabastamise operatsioon.

«Kuna õppuse mõned elemendid olid nähtavad või kuuldavad ka kohalikele elanikele ja ei olnud kaitseväe õppustele tavapäraselt märgistatud, pöördusid mõned inimesed kaitseväe poole, et küsida või teavitada toimuvast. Täname neid inimesi tähelepanelikkuse ja kodanikukohustuse täitmise eest,» ütles kaitseväe erioperatsioonide üksuse ülem kolonelleitnant Riho Ühtegi.

Eestil ja Saksamaal on erioperatsioonide valdkonnas pea kümneaastane koostöökogemus, Eestis korraldati selline õppus esmakordselt.

Kaitseväe erioperatsioonide grupp loodi 2009. aastal. 2. oktoobril 2012 sõlmisid Eesti ja USA koostöömemorandumi Eesti eriüksuse saatmise kohta NATO operatsioonile Afganistani, kus nad toetavad praegu Afganistani julgeolekujõudude väljaõpet. 2012. aasta lõpus kinnitas valitsus seadusemuudatuse, millega loodi kaitseväe erioperatsioonide üksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles