Laine Randjärv kaitseb neljapäeval doktoritööd

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu asespiiker Laine Randjärv.
Riigikogu asespiiker Laine Randjärv. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu aseesimees Laine Randjärv kaitseb saabuval neljapäeval Tartu Ülikoolis oma doktoritööd «Loovisiksuse roll Eesti laulupeoliikumises aastatel 1940–1980 Tuudur Vettiku ja Roland Laasmäe epistolaarse pärandi põhjal».

Randjärv ütles Postimehele, et tema doktoritöö on interdistsiplinaarne  uurimus,  mis  uurib selle perioodi kultuuriloolisi sündmusi nii ajaloolisest kui muusikateoreetilisest aspektist, toetudes  kahe  loovisiku  omavahelisele kirjavahetusele, samas ühendatuna arhiivimaterjalide analüüsiga.

«Uurimistöö keskendub laulupeoliikumisega seonduvatele spetsiifilistele protsessidele ja sündmustele ning inimestele, keda Vettik ja Laasmäe oma kirjavahetuses nimetavad,» täpsustas Randjärv.

«Peamised püstitatud väited puudutavad loovisiksuse rolli, laulupeoliikumise olemust ning muusikakultuuri ja koorilaulu arengulugu seoses ühiskondlik-poliitiliste protsessidega totalitaarse režiimi tingimustes. Samuti on analüüsitud repressiivvõimu valitsemisaja tüüpilist nähtust – vaimset okupatsiooni ja kollaboratsionismi,» märkis ta.

Esialgu oli Randjärvel kavas doktoritöö kaitsta juba eelmisel aastal. «Lootsin tõesti oma töö kaitsta eelmisel aastal, kuid ajagraafik nihkus, sest oli seotud lisaks mu enda plaanidele ka eelretsensentide – oponentide ajaliste võimalustega,» tõdes riigikogu aseesimees.

Küsimusele, kui raske oli doktoritöö kirjutamine riigikogu töö kõrvalt, vastas Randjärv: «Doktoritöö kirjutamine on raske igal juhul. Olgu see siis riigikogu või mingi muu töö kõrvalt. See on igas mõttes pingeline protsess, mis nõuab jäägitut pühendumist , põhjalikkust, visadust, kannatlikkust ja tahtejõulist rühkimist oma eesmärgi suunas. Ja kindlasti suurt huvi ja armastust oma teema, oma valdkonna vastu,» lausus Randjärv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles