Talgupäev läks hooga käima, kodust on välja tulnud üle 30 000 inimese

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristustalgud.
Koristustalgud. Foto: Andres Haabu

Tänane üle-eestiline «Teeme Ära» talgupäev käivitus kohe hommikust suure hooga, lõunaks talgupäeva staapi laekunud esmase info kohaselt osaleb talgutel kindlasti rohkem kui 30 000 inimest.

Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikme Tarmo Tüüri sõnul on lõunaks talgupäeva staapi kogunenud erakordselt palju positiivset tagasisidet.

«Täna on üle Eesti toimumas tõeliselt vägev talgupäev! Tänane talgupäev näitab taas, et eestimaalastel pole ükskõik sellest, mis meie ümber sünnib ja kuidas naaber elab,» rääkis Tüür. «Inimesed soovivad panustada kogukonda ning väärtustada oma kodukohta ja kultuuripärandit. Talgulistele läheb korda, et Eestimaa külades ja linnades kihaks elu ning keegi teine ei saagi ju luua seda elu ja õlatunnet kui meie ise.»

Paljudel talgutel peetakse praegu lõunapausi. Tänavuses talgumenüüs on traditsiooniline talgusupp – populaarseimad on seljanka ja hernesupp, pakutakse ka värskekapsasuppi, hernesuppi, boršši ja rassolnikut. Lõunamenüüst leiab ka erinevaid küpsetisi, enda küpsetatud leiba ja muid põnevamaid maitseelamusi: näiteks Lille Maja noortekeskus pakub talgulistele nõgesekotlette, Palupõhjas kostitatakse talgulisi toortoitudega. Joogiks pakutakse kase- ja vahtramahla. Mõnel pool on perenaised just koogid ahju pistnud, paljudes kohtades köevad saunad ning tehakse ettevalmistusi õhtuseks lõõgastuseks ja trilliks-tralliks.

Toredaid talgumuljeid laekub kõikjalt Eestist – enamikus paikades on talgulisi kohale tulnud rohkem kui algselt kirja pandud ning kõik on väga rõõmsad eriliselt sooja ja päikselise talguilma üle. Kose kirikuaia ja kirikumõisa talgutele sõitis spetsiaalselt tänaseks kohale kaheksa sõpra Soomest, Pärnumaal osales aga Soometsa külatalgutel Prantsusmaalt jala kohale jõudnud maailmarändur. Tallinnas toomkiriku talgutel korraldatakse talgulistele tänuks orelikontsert ning pärast seda tutvustatakse kirikusaladusi, mida tavaliselt inimestele ei näidata. Teaduste akadeemia kunagine võrkpallinaiskond sai oma talguteod tehtud ja maailma parandatud Hiiumaal Pihla talu matkarada korrastades. Mitmel pool läheb pärast tööde lõppu päev edasi mõttetalgutega.

Teada on antud ka mitmetest talguleidudest: näiteks Saaremaal Pihtlas leiti vana hobuniiduk ja hobuvanker, Viimsis Haabneemes leidsid aga talgulised, et üks anonüümne naaber on kõigile 40 talgulisele pitsa tellinud. Mõnedes talgupaikades on leitud talgupäevale nii palju toetajaid, et talgulisi üllatatakse talguloteriiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles