Hiina ja India viivad sõdureid vaidlusaluselt piirialalt eemale

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India sõdurid
India sõdurid Foto: SCANPIX

Hiina ja India sõdurid on vaidlusaluselt Himaalajas asuvalt piirialalt hakanud lahkuma.

India armee esindaja rääkis AFP-le, et tüli osapooled jõudsid kokkuleppele eile õhtul pärast piirialade komandöride kohtumist. «Meie viime sõdurid eemale, sama teeb ka Hiina,» lisas anonüümne India armee allikas.

«Taandumisprotsess on alanud,» kinnitas üks teine ohvitser.

Kaitseministeeriumi allikas kinnitas samuti, et sõdurite eemaldumine vaidlusalusel piirialal on alanud ja lisas, et ametlikku teadet võib oodata juba täna.

Informatsioon sõdurite tagasitõmbumisest läks liikvele pärast seda, kui India välisminister Salman Khurshid andis mõista, et võib tühistada sellele nädalale planeeritud visiidi Pekingisse juhul, kui piiritüli ei saa lahendatud.

India ja Hiina suhted on viimastel aastatel paranenud, kuid neid varjutab endiselt 1962. aasta piirisõjast jäänud umbusk. India ja Hiina piiri pole ametlikult maha märgitud. Riigid on allkirjastanud kaks lepingut rahu hoidmiseks piirkonnas.

Üksikud sissetungid on seal tavalised, kuid harva on vaidlusalusesse paika rajatud sõjaväelaagrit.

Riigid on suutnud hoida tüli nö mõõdukana, et see ei segaks kahepoolselt hoogsalt edenevat kaubavahetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles