Afganistani-Pakistani piiril läks taas tulevahetuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lahvatasid juba teist korda viimase viie päeva jooksul kokkupõrked Pakistani ja Afganistani vahelisel piirialal paiknevate kahe riigi julgeolekujõudude vahel.

Kabulis tuli täna tänavale meelt avaldama ka üle 2000 inimese, kes skandeerisid «Surm Pakistanile!».

Suhted kahe naaberriigi vahel on muutunud järjest pingelisemaks hoolimata sellest, et USA välisminister John Kerry üritas neid alles möödunud kuul taas veenda rohkem koostööd tegema Afganistanis rahu saavutamise nimel.

Värskeks vaidluspunktiks Kabuli ja Islamabadi vahel on koht, kus Pakistan üritas väravat ehitada ja mida Afganistan nimetas oma riigi territooriumiks. Möödunud kolmapäeval sai kokkupõrgetes sellel kohal surma üks afgaan ja viga kaks pakistanlast.

«Täna naasid pakistanlased ehitusplatsile ja ütlesid, et nad ehitavad objektid uuesti üles,» ütles Afganistani siseministeeriumi pressiesindaja Sediq Sediqqi.

«Meie piiripolitsei ütles, et nad seda ei teeks. Pakistanlased tulistasid nende pihta ja meie politsei vastas tulega,» jätkas Sediqqi. «Võitlus kestis kaks tundi enne, kui pakistanlased palusid vaherahu.»

Pressiesindaja sõnul seejärel kokkupõrked lõppesid ja Pakistani piirivalvurid lahkusid ehitusplatsilt.

Pakistani ametnikud omakorda süüdistasid afgaane kokkupõrke algatamises. «Afgaani üksused avasid provotseerimata tule üle piiri meie punkti pihta,» rääkis anonüümne Pakistani riigi esindaja AFP-le. «Nad tulistasid suurtükist ja automaatrelvadest.»

«Meie väed vastasid tulega. Siiani teateid ohvritest pole. Tulevahetus jätkub teatud intervallide tagant,» kirjeldas teine anonüümne Pakistani ametnik.

Nii Afganistan kui Pakistan on ametlikult USA liitlased mässulistevastases võitluses.

Kabul aga süüdistab Islamabadi topeltmängu mängimises ja Talibani toetamises. Pakistan omakorda eitab neid süüdistusi ja juhib tähelepanu, et peab ka ise kohaliku Talibaniga võitlust. Kahe riigi vaheline piir on kohati märkimata.

Laupäeval ütles Afganistani president Hamid Karzai, et piiriülesed kokkupõrked võivad olla Islamabadi katse survestada Kabuli aktsepteerima Durandi liini nende piirina.

Pakistani välisministeerium aga vastas sellele teatega, et piiriküsimustes kõneluste avamine oleks liigne tähelepanu kõrvale juhtimine märksa pakilisematelt küsimustelt, mis nõuavad Pakistani ja Afganistani koostööd.

Pakistan toetas aastatel 1996-2001 Afganistanis võimul olnud Talibani režiimi. Siiani varjuvad paljud Talibani võitlejad Pakistani piirialadel. Islamabadi nähakse ühe võtmeosalisena Afganistani lepituskõnelustes.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles