Venemaa hoiatab uue Ukraina gaasikriisi eest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik Kiievi lähedal Bojarkas.
Gaasitorustik Kiievi lähedal Bojarkas. Foto: SCANPIX

Venemaa kahtleb ukrainlaste võimes täita oma kohustusi gaasi eest tasumisel, kui asutakse täiendama oma varusid tühjenevates maa-alustes hoidlates, ent Kiievis eitatakse raskusi.


Euroopa Liidu juhtidega täna kohtunud president Dmitri Medvedevi sõnul ei pruugi Ukraina olla suuteline tasuma nelja miljardit dollarit vajatava 19,5 miljardi kuupmeetri maagaasi eest, vahendas AFP.

Ta soovitas seetõttu euroliidul kokku leppida sündikaatlaenu andmises ukrainlastele.

«Me oleme valmis Ukraina riiki aitama, kuid me tahaksime Euroopa Liitu ja neid riike, kes on huvitatud usaldusväärsest energiakoostöö julgeolekust, võtma enda kanda selle töö suuremat koormat,» tähendas ta. «Me kahtleme Ukraina maksevõimes.»

Ukraina on sattunud raskesse seisu maailma majanduskriisi tingimustes ning palunud ka Moskvalt viie miljardi dollari suurust laenu gaasimaksete tegemiseks, kuid Vene rahandusministeeriumi teatel pole selle kohta veel otsust tehtud.

Kiievis siiski eitatakse praegu raskusi gaasi eest tasumisel. Ukraina riikliku kompanii Naftogazi pressiesindaja ütles, et seal ei kardeta kriisi ning ettevõtte olukord on stabiilne.

Habarovski kohtumise eel levitati eile meedia kaudu ühe Vene valitsusametniku väidet oma maa uudisteagentuuridele, et Ukraina võib end leida «uue gaasikriisi äärelt» juhul, kui see riik ei lahenda oma finantsraskusi.

Kui täna pressikonverentsil küsiti Medvedevilt seda, kas Moskva suudab tagada lõppenud talve gaasikriisi kordumist, vastas president ilmselgelt ärritunult, et «las tagatisi annavad need, kes gaasi eest maksavad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles