Läti poliitikamaastikule trügivad vasakäärmuslased

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti vasakäärmuslane Vladimirs Lindermans (paremalt), üks Mittekodanike Kongressi liidritest Einars Graudins ja Lindermansi Partei Riia linnapea kandidaat Illarions Girss.
Läti vasakäärmuslane Vladimirs Lindermans (paremalt), üks Mittekodanike Kongressi liidritest Einars Graudins ja Lindermansi Partei Riia linnapea kandidaat Illarions Girss. Foto: Toms Ancītis

Läti kaitsepolitsei aastaraamatus öeldakse, et vasakradikaalid ja äärmusorganisatsioonid üritasid eelmisel aastal siseneda poliitikasse, asutades erakondi eesmärgiga osaleda valimistel ja saada ligipääsu administratiivressurssidele.

Seda protsessi soodustasid lähenevad kohalikud valimised, mis toimuvad selle aasta 1. juunil.

Parempoolsete radikaalsete ja ekstremistlike organisatsioonide aktiivsust eelmisel aastal hindas Läti kaitsepolitsei madalaks.

Kaitsepolitsei aastaraamatus tuuakse näiteks mullu Daugavpilsis toimunud üritus, kus anti teada uue erakonna Au ja Kord asutamisest. Nagu ka Vladimirs Lindermansi loodud parteis 13. jaanuari Liikumine, oli selles minimaalne arv asutajaid - 200 -, ent erakonna programm ja põhikiri võeti vastu, erakonna juhatus sai valitud ning Au ja Kord esitas ettevõtete registrile registreerimistaotluse.

Kaitsepolitsei algatas koos teiste riigivõimuinstitutsioonidega erakonnaseaduse muutmise eelnõu, mis on kutsutud erakondade asutamisprotsessi läbipaistvamaks muutma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles