Eesti ja Venemaa piirileppe kõnelused jätkuvad kolmapäeval Moskvas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripost
Piiripost Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Moskvas toimub kolmapäeval Eesti ja Venemaa vahelise piirileppe teemaline kolmas konsultatsioonkohtumine.

Eesti poolt osalevad kohtumisel välisministeeriumi asekantsler Lauri Bambus ja suursaadik Venemaal Jüri Luik, teatas välisministeeriumi pressiesindaja BNSile.

Eesti ja Venemaa delegatsioonid on alates mullu sügisest seni kohtunud piirileppe teemal kaks korda. Konsultatsioonide esimene voor toimus mullu 31. oktoobril Moskvas ning teine voor 18. detsembril Tallinnas. Seni toimunud kohtumistel on Vene delegatsiooni juhtinud asevälisminister Vladimir Titov.

Riigikogu väliskomisjon koos kõigi riigikogu saadikutega otsustas oktoobri alguses teha valitsusele ettepaneku alustada Venemaaga konsultatsioone, et leida võimalusi piirilepete sõlmimiseks. Ettepanek põhineb teadmisel, et Eesti soovib arendada teineteise suveräänsust ja õiguslikku järjepidevust austavaid suhteid kõikide oma naaberriikidega, sealhulgas Venemaaga.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles 1. septembril, et Venemaa on valmis taas alustama Eestiga läbirääkimisi piirilepete sõlmimise üle.

Eesti välisminister Urmas Paet ja tema Venemaa kolleeg Sergei Lavrov allkirjastasid Eesti ja Venemaa piirilepped 18. mail 2005 Moskvas. Üks lepe sätestas Eesti ja Venemaa vahelise mere- ja teine maismaapiiri.

Riigikogu ratifitseeris Eesti ja Venemaa piirilepped 2005. aasta 20. juunil 78 poolt- ja nelja vastuhäälega.

Viie fraktsiooni ettepanekul lisas riigikogu seadusele preambuli, mille kohaselt pidas Eesti parlament lepet ratifitseerides silmas, et piirileping muudab kooskõlas põhiseaduse 122. artikliga osaliselt 1920. aasta 2. veebruari Tartu rahulepinguga sätestatud riigipiiri joont, kuid ei mõjuta ülejäänud Tartu rahulepingut ega määra piirilepinguga mitteseotud kahepoolsete küsimuste käsitlemist.

2005. aasta juuni lõpus teatas Venemaa, et võtab oma allkirja Eestiga sõlmitud piirilepetelt tagasi. Vene ametiisikute sõnul võimaldab riigikogus piirilepetele lisatud preambul esitada Venemaale tulevikus territoriaalseid nõudmisi. Eesti on seda väidet korduvalt tõrjunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles