Suur osa Rahvaliidu volikogust seab valitsusse minekuks tingimusi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliit.
Eestimaa Rahvaliit. Foto: .

Postimees.ee´l õnnestus täna küsitleda esmaspäeval paremerakondadega valitsuse loomist arutama hakkava 70-liikmelise Rahvaliidu volikogu 52 liiget ning suur osa neist sidus valitsusse mineku sellega, et paremparteid arvestavad Rahvaliidu soovidega.

Nii näiteks märkisid partei Harjumaa ühenduse esimees Uno Silberg, Jõgevamaa ühenduse juht Heldur Lääne ning Järvamaa ühenduse juht Kaja Sepp, et nad pigem näeksid Rahvaliitu valitsuses, kuid kindlasti mitte iga hinna eest.

«Riik on hädas ja täna ei ole vaja tegeleda sellega, et pidureid tõmmata,» märkis Silberg vastuseks küsimusele, et võib-olla peaks Rahvaliit Reformierakonna ja IRLi kutset sootuks ignoreerima.

Rahvaliidu volikogu esimees Vello Tafenau tõi aga välja selle, et kuna Eestis on praegu niivõrd keeruline seis, siis on loomulik, et Rahvaliit ei saa käega lüüa töise valitsuse loomise protsessis osalemisele ja teiste parteidega tuleb praegu otsida ühisosa.

«Kui me oma põhimõtteid ei reeda, siis ma ei näe takistust,» märkis omalt poolt Tartu linnaühenduse esindajana volikogus olev Robert Närska.

«Kõik sõltub läbirääkimistest. Kui meiega arvestatakse, siis miks mitte,» lausus Tartumaa ühenduse esimees Agu Kasetalu.

Põlvamaa ühenduse juht Inge Hirmo sõnul ei pruugi valitsusse minek parteile praegusel raskel ajal küll kasulik olla, sest riigil napib raha ja valitsuse otsused ei pruugi praegu populaarsust tuua, kuid riiki tuleb aidata. «Riigi heaks tuleb teha, mis suudame,» lisas ta.

Samuti tõi Hirmo välja, et rahvaliitlane Aivar Sõerd oleks praegustes rasketes rahalistes tingimustes Eestile parim võimalik rahandusminister.

Just põhimõtet, et valitsusse minek on võimalik, kuid kõik sõltub koalitsioonilepingust paremerakondadega ja kuidas selles arvestatakse Rahvaliidu soove, väljendas tervelt 32 vastanud rahvaliitlast.

19 vastajat ei soovinud oma seisukohta enne esmaspäevast volikogu avaldada ning vaid üks oli tänase seisuga pigem valitsusse minekule vastu. «Ma ei usu, et saame seal oma programmi ellu viia,» põhjendas Lääne-Virumaa ühenduse esimees Andrus Blok oma umbusku valitsusliiduga liitumisse.

Reformierakond ning IRL esitasid Rahvaliidule eile ametliku kutse koalitsiooniläbirääkimisteks. Samas on kolme partei juhid sel nädalal juba mitmeid kordi kohtunud ja oma seisukohtade üle arutanud ning muuhulgas on väidetavalt saavutatud ka üksmeel riigi kuue miljardi krooni suuruse kokkuhoiupaketi heakskiitmiseks.

Rahvaliidu sisekorra järgi tuleb just partei volikogul anda heakskiit valitsusse minekuks ning kinnitada seisukohad, mis peavad kindlasti koalitsioonilepingusse jõudma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles