Politsei kontrollib üle-eestilisel aktsioonil juhtide joovet

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joobe kontroll. Foto on illustratiivne.
Joobe kontroll. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Politsei pöörab täna kogu Eestis kõrgendatud tähelepanu sõidukijuhtide võimalikule alkoholi- või narkojoobele, et teadvustada joobes juhtimisega seotud ohte.

PPA liiklusbüroo komissari Riho Tänaku sõnul on üle-eestiline operatsioon politseipoolne meeldetuletus joobes juhtimise ohtlikkusest. «Politsei on joobes juhtimisele reageerides karm. See ei tähenda ainult suurt rahatrahvi, vaid ka juhtimisõiguse äravõtmist või juhile aresti taotlemist. Samuti taotleb politsei kohtult igal võimalikul juhul ka sõiduki konfiskeerimist,» ütles Tänak.

«Alkoholi mõju all inimese reaktsioonid on häiritud, reaalsust tajutakse moonutatult ning inimesed kipuvad oma võimeid üle hindama. Liikluses võib iga sellise riskiteguri realiseerumine maksta kellegi elu või tervise,» selgitas Tänak joobes juhtimisega seotud ohte.

Tema sõnul on alkoholi tarvitanuna sõiduki juhtimise ära hoidmisel oluline roll ka juhi lähedastel, tuttavatel või pealtnägijatel. «Enne igat peolesõitu võiks kokku leppida, kes seltskonna tagasi kodudesse või mujale sõidutab. Sama inimene võiks hea seista ka selle eest, et alkoholi tarvitanud sõpradest keegi rooli ei tikuks,» ütles ta.

Suvekuudel sagenevad joobes juhtide põhjustatud õnnetused. Kui eelmise aasta alguse ja lõpukuudel oli selliseid õnnetusi alla kümne kuus, siis perioodil maist septembrini põhjustasid joobes juhid igal kuul ligi kakskümmend õnnetust või rohkemgi.

Tänavu mai algusest on juhtunud juba kuus liiklusõnnetust, mille põhjustas joobes juht. Neist viis olid sellised, kus juht kaotas sõiduki üle kontrolli ning sõitis autoga teelt välja või kukkus mootorrattaga.

Täpselt aasta tagasi, kolmapäeval kontrollis politsei viie tunni jooksul samuti üleriigiliselt juhtide joovet. Kokku kontrolliti 17 685 juhti, kellest 212 olid tarvitanud alkoholi. See tähendab, et 1,2 protsenti kontrollitutest ehk iga 83. juht oli joobes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles