Kõrgkool müüs võltsitud diplomeid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haridusministeeriumi riiklik järelevalve tuvastas Majanduse ja Juhtimise Instituudis diplomite müümist ning teisi seadusrikkumisi, nüüd ähvardab kõrgkooli koolitusloast ilmajäämine.

Haridus- ja teadusministeerium algatas riikliku järelevalve Majanduse ja Juhtimise Instituudis (MJI) seoses kahtlusega, et kõrgkool pakub Tšehhis õppetööd tasemel, mis pole kooskõlas kehtivate nõuetega ja diplomeid on väljastatud isikutele, kellel puudub nende saamiseks õigus. Kahtlus leidis tõendamist.

Täiendavate asjaolude ilmnemisel laiendati järelevalvet kogu kõrgkooli õppetegevuse üle ning rikkumisi leiti veelgi. Näiteks sooritati eksameid ja kaitsti lõputöid ebaloomulikult lühikese aja jooksul. Ühel tõendatud juhul läbiti 4-aastane õppekava 98 päevaga.

Politseile anti uurimiseks kolm rikkumist. Leiti tõendeid, mille kohaselt MJI pakkus õpet magistriõppe õppekaval, omamata selleks luba. Samuti on põhjust kahtlustada allkirjade võltsimist ning lisaks kasutas õppeasutus oma pitsatil riigivapi kujutist, mida tohib kasutada ainult riigiasutus.

Kõrgkooli diplomitöid on kaitstud teemadel, mis pole seotud õppekava eesmärkide ega oodatavate õpitulemustega. Näiteks õppekaval «Ettevõtte juhtimine» kaitsti tšehhikeelne diplomitöö teemal «Ebatüüpilise autismiga lapse integreerimine tavaalgkooli». Akadeemilisele õiendile oli kantud suvalisi, õppekavaga mitte seotud aineid. «Ettevõtte juhtimise» õppekava lõpetanud inimese akadeemilisel õiendil on õppeained «Kesknärvisüsteemi füsioloogia», «Elutegevuse ohutus» jne.

Riiklikku registrisse (EHIS) on MJI esitanud valeandmeid. Muuhulgas polnud märgitud õppe läbiviimise kohana Tšehhit. Üliõpilaste eelneva hariduse osas oli teatud info märkimata jäetud. Vähemalt ühel üliõpilasel puudus eelnev haridus, et üldse kõrgharidust omandada.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo kinnitas riikliku järelevalve tulemused ning teeb valitsusele ettepaneku instituudile antud õppe õiguse tühistamiseks ärinduse ja halduse õppekavagrupis.

Minister Aaviksoo sõnul pole küsimus ainult selles, et kõrgkool pettis riiki. «Eelkõige on petetud noori, kes heas usus asusid omandama Eesti kvaliteedinõuetele vastavat haridust. Lisaks on välisriigis tegeletud praktikaga, millel on ilmselged diplomite müügi tunnused,» sõnas minister. «Eesti kõrghariduse mainet on kahjustatud nii kohapeal kui ka rahvusvaheliselt,» rõhutas minister Jaak Aaviksoo.

Tudengid saavad mujal jätkata

MJI üliõpilastel oleks võimalus jätkata oma õpinguid mitmes kõrgkoolis. Venekeelset rakenduskõrgharidusõpet ärinduse ja halduse õppekavagrupis viivad läbi ning omavad tähtajatut õppe läbiviimise õigust EEK Mainor, Euroakadeemia, bakalaureuseõpet Tallinna Tehnikaülikool.

Hetkel õpib MJIs venekeelsetel õppekavadel 397 üliõpilast (esimesel kursusel 43; teisel kursusel 77; kolmandal kursusel 101 ning neljandal kursusel 176). Tulenevalt erakooliseadusest peab õppe õiguse kehtetuks tunnistamisel  õppeasutus vastuvõtu lõpetama ning koostöös HTMiga tagama üliõpilastele võimaluse jätkata õpinguid samas või teises õppeasutuses samal või lähedasel õppesuunal.

Riiklikku järelevalvesse kaasati ekspertidena ENIC/NARIC Keskuse ja Eesti Kõrghariduse Kvaliteedi Agentuuri esindajad.

--

Keskerakondlikud juhid

* Majanduse ja Juhtimise Instituut on venekeelne erarakenduskõrgkool, mis õpetab nii Tallinnas , Sillamäel, Narvas kui Kohtla-Järvel. Instituudi asutamisaastaks loetakse 1993. aastat, mil Ida-Virumaa esimese erakõrgkoolina asutati Rahvusvaheline Öko-Tehnoloogiline Kolledž. 2006. aastal sai see praeguse nimetuse, Majanduse ja Juhtimise Instituut ECOMEN.

* Instituudi rektor Hanon Barabaner kuulub Keskerakonda.

* Aastatel 2006–2010 oli kõrgkooli prorektor keskerakondlane, nüüd Mustvee linnapea Max Kaur.

* Tallinna linn maksab igal aastal instituudi viiele tublimale tudengile stipendiumeid. Viimati eraldas Tallinna haridusameti juhataja eile käskkirjaga  Ecomenile 3 200 eurot Tallinna linna Mihhail Bronšteini stipendiumi stipendiaatide toetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles