Ministeerium: kõrgkool müüs diplomeid eelkõige Tšehhis

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laidmets
Mart Laidmets Foto: Sille Annuk

Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja asekantsleri ülesannetes Mart Laidmets rääkis Postimehele antud intervjuus, et ministeeriumi andmetel on Majanduse ja Juhtimise Instituudi võltsitud diplomeid eelkõige Tšehhis ja neist neli on kool juba ka ise tühistanud.

Kas Majanduse ja Juhtimise Instituudis (MJI) avastatud võltsimised on haridusministeeriumi jaoks esimene juhtum, kus Eesti kõrgkoolis nii palju rikkumisi korraga tuvastatakse?

Jah, see on esimest korda uues kvaliteedikindlustuse süsteemis, kus kõigil peab olema riiklikult antud õigus õpetada. Selle alusel on võimalik riiklikku järelevalvet algatada ning selle tulemusel ka õpetamise õigust ära võtta. Selle kooli puhul tundub, et see samm on ka kindlustatud.

Millal kool õpetamise õiguse sai?

Kolm aastat tagasi.

Kas nüüd tekkis esimest korda rikkumiste kahtlus või on sel koolil varemgi kvaliteediga probleeme olnud?

Suuri probleeme ei olnud, kui nad omal ajal kooli tegid. Aga ilmselt vähenev tudengite arv, sest ka suurem osa venekeelsete gümnaasiumide lõpetajaid läheb eestikeelsetesse kõrgkoolidesse, puhtalt venekeelsete õppekavade valimine pole enam nii populaarne, sundis nii kahtlaseid meetodeid kasutama.

Erinevatel hindamistel üht-teist pandi tähele, kuid nii suuri probleeme tõesti polnud. Kui me eelmisel aastal avastasime, et nad viivad õppetööd läbi ka Tšehhis, siis hakkasime jälgi uurima. Võtsime ühendust ka Tšehhi ministeeriumiga, kust öeldi, et nende partnerõppeasutust pole üldse nende õppeasutuste nimekirjas, mida Tšehhi Vabariik tunnistab, siis kahtlused süvenesid.

Kaua uurimist läbi viidi?

Jälgima hakati juba eelmisel aastal, ametlik riiklik järelevalve algas sel aastal.

Kuidas see info üldse haridusministeeriumini jõudis, et MJI Tšehhis õpet läbi viib?

Seda me saame näha meie haridus- ja infosüsteemi (EHIS) andmetest, kust on näha, kus riigist on pärit meie kõrgkoolide üliõpilased. Selgus, et seal on ebaproportsionaalselt palju neid, kes Tšehhis õpivad. Meile esitati leping International University Prague kohta, mille kohta hakkasime uurima edasi. Iseenesest ei ole selles midagi halba, kui välisriikide kõrgkoolidega koostööd tehakse. Aga kuna kooli kodulehel oli üleskutse, et seal on võimalik omandada nii Euroopa kui Aasia diplomeid, tekitas see paratamatult kahtlusi, mis paraku lähemal uurimisel leidsid tõendamist.

Miks instituudi kontrollimist üldse alustati, kas tuli mingi vihje?

Ei, lihtsalt andmeid kontrolliti rutiinselt riiklikest andmebaasidest.

Kas nüüd võetakse Majanduse ja Juhtimise Instituudilt kogu koolitusluba ära?

Jah, sel juhul peab valitsus langetama otsuse, et neil ei ole enam õpetamise õigust, ning määrama tähtaja, mis ajani see õigus on. Selle aja jooksul peab kool ministeeriumiga koostöös leidma variandid, kuskohas saaksid praegu kõrgkoolis õppivad tudengid oma õpinguid jätkata. Ärinduse õppekava grupis õnneks on ka teistes kõrgkoolides Eestis ka venekeelset õppetööd, kui noored soovivad vene keeles jätkata. Loomulikult, kui nad ei läinud sinna kõrgkooli selleks, et väga lihtsas korras diplomit saada, sest teistel kõrgkoolidel, kelle juures nad õpinguid saaksid jätkata, on õigus nende akadeemilist võimekust kontrollida.

Kas teistel kõrgkoolidel on kohustus need tudengid vastu võtta?

Kohustust ei ole, aga kuna nad eeldatavasti on varasematel aastatel mingid teadmised omandanud, siis on teistel koolidel õigus nende teadmisi kontrollida, muidugi peavad nad oma õpingute eest tasuma, nagu see senigi on olnud. Aga me ei saa lubada, et väljastatakse diplomeid, mille kvaliteedis ja väljaandmise õigsuses me ei saa kindlad olla, selleks see tunnustus ju välja antud ongi. Kui selle vastu on eksitud, on see nii üliõpilaste kui kõigi teiste petmine.

Kas ka eelnevad MJI välja antud diplomid kontrollitakse üle ja tühistatakse?

Ei, sest varasemalt pole nii tõsiseid probleeme välja tulnud. Iga diplomi kohta eraldi me ei hakka ilmselt jälgi ajama, kuigi seda juurdlust me kindlasti jätkame.

Küll aga meile teadaolevalt tühistas kõrgkool ise hulga diplomeid, mille nad eelnevalt olid Tšehhis välja andnud. Kokku tühistasid nad neli diplomit, aga mille alusel nad seda tegid, ma ei tea. Väga massiliselt ei jõudnud nad Tšehhis veel diplomeid välja anda, aga osa siiski nad ise ka tühistasid.

Kas kahtlus on, et kõik Tšehhis välja antud diplomid ei ole seaduslikud?

Vähemalt suurem osa neist ei pruugi Eesti esitatud nõuetele vastata. Aga seal peab iga diplomi puhul eraldi vaatama.

Kui paljude diplomite osas veel praegu kahtlused on?

Seda peab eraldi üle vaatama, ma täpselt öelda ei oska.

Mis saab näiteks sellest diplomist, mis anti välja 98-päevase õppimise järel?

Selle kool ise tühistas. Selle jälile jõudsime ka hariduse infosüsteemi andmete põhjal, sealt on näha, millal alustas tudeng õppimist ja millal lõpetanud. Teoreetiliselt on varasemate õpingute ja töökogmuse arvestamisel sellised asjad võimalikud, aga kui absoluutselt ei kattu ka teema, milles on kaitstud töö ning eriala, mida õpitud, siis paraku kahtlused süvenevad.

Üldjuhul peame ju usaldama kõrgkoole selles, mida nad teevad, aga selliste tegude puhul on usaldus kadunud.

Kas Eestis ka selliste kahtlustega diplomeid välja anti?

See ei ole veel lõplikult selge, natuke on teatud osas kahtlusi olnud, ega me muidu poleks ka nii jõuliselt sekkunud, aga praegu peab seda veel uurima. Eks see selgub lõplikult siis, kui üliõpilastele, kes MJI-s enam ei jätka, tehakse teistes ülikoolides jätkamiseks katsed, kas neil akadeemiline võimekus on.

Mis nendest tudengitest saab, kes praegu lõpetamas, oma diplomit kaitsmas?

Õppe õigus on instituudil teoreetiliselt vähemalt selle suve lõpuni, me peame nüüd jälgima, et lõpetaksid ikka vaid need, kes on oma õpingud korralikult läbinud. Kõrgendatud riikliku järelevalve all see kool praegu on. Aga need, kes kohe-kohe lõpetamas ja kellega kõik korras on, saavad oma diplomi ilmselt kätte.

Kas need tudengid, kes tahavad poolelijäänud õpinguid mujal jätkata, peavad kõik ained uuesti tegema või saavad mingeid tulemusi üle kanda?

Teoreetiliselt saab nende varasemaid õpinguid arvestada, kui on sarnased õppekavad, saavad nad ained üle kanda – varem on nii see käinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles