Afganistani haridusminister keelas koolitüdrukuil mürgitamisest rääkimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Afganistani haridusminister ähvardas karistada koolitüdrukuid, kes väidavad, et neid on mürgitatud, kirjutab AFP.


Viimastel aastatel on terves hulgas Afganistani tüdrukutekoolides ette tulnud olukordi, kus väga palju õpilasi seletamatul kombel korraga minestama hakkab, südamepööritust ja muid sarnaseid sümptomeid kaebab ning politsei ja kohalik meedia juhtunus Talibani korraldatud mürgitamist või mürgiseid gaasilekkeid süüdistab.

Ühelgi korral pole hilisem uurimine leidnud koolidest mürgi jälgi ning kõik tervisehäireid kurtnud tüdrukud on mõni tund hiljem haiglast koju saadetud.

Viimati leidis selline intsident aset 1. mail Kabulis ja puudutas 200 tüdrukut, kes hakkasid karjuma, kõhuvalu kurtma ja oksendama.

«Nüüdsest peale, kui ma kuulen kedagi ütlemas «Mind on mürgitatud.» ja haigla mürgitamist ei kinnita, karistan ma seda õpilast,» lubas Afganistani haridusminister Ghulam Farooq Wardak. «Ma karistan õpetajat, ma karistan ülemõpetajat ja ma karistan kooli direktorit.»

«Kui üks õpilane minestab, levib see edasi ja kõik võivad seda mürgitamiseks pidada,» selgitas haridusministeeriumi pressiesindaja Mohammad Kabir Haqmal. «Kui testid tõestavad, et see oli massihüsteeria või juhtus mõnel muul loomulikul põhjusel, siis loomulikult keegi karistada ei saa. Minister ütles seda, et me võtame ette need, kes tunde segavad.»

Naiste hariduse eest võitlev aktivist Wazhma Frouqh aga leidis, et minister ei tohtinuks päris nii end väljendada. «Minister ei tohtinuks öelda, et ta karistab koolitüdrukuid,» leidis ta. «Tema töö on selgitada välja, mis on juhtunud, ja kaitsta koole.»

Talibani ajal ei lubatud tüdrukutel ja naistel üldse koolis käia. Pärast nende režiimi kukutamist 2001. aastal on koolis käivate tüdrukute arv järk-järgult kasvanud. Praeguse seisuga moodustavad tüdrukud 40 protsenti Afganistani koolilastest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles