Karzai: USA tahab jätta üheksa baasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA maaväelased vaatamas asjade pakkimist Kunari provintsis Honaker Miracle'i baasis.
USA maaväelased vaatamas asjade pakkimist Kunari provintsis Honaker Miracle'i baasis. Foto: SCANPIX

Afganistani presidendi Hamid Karzai sõnul tahavad Ameerika Ühendriigid pärast 2014. aastat jätta sellesse riiki üheksa baasi, vahendab AFP.


«Me peame ameeriklastega väga tõsiseid läbirääkimisi,» ütles Karzai. «Ameerikal on oma nõudmised, Afganistanil oma nõudmised ja oma huvid… Nad tahavad üheksat baasi üle Afganistani.»

«Meie tingimused on see, et USA intensiivistaks pingutusi rahuprotsessil, tugevdaks Afganistani julgeolekujõude, pakuks konkreetset tuge majandusele – energiat, teid ja tamme – ning pakuks abi valitsemisel,» kirjeldas Karzai.

«Kui need tingimused täidetakse, oleme valmis julgeolekulepingut sõlmima,» lisas Afganistani president oma Kabuli ülikoolis peetud kõnes.

Afganistani jäetavate sõdurite arv kõigub Ühendriikide ametnike teatel praegustes plaanides 2500 ja 12 000 vahel. Nende ülesandeks oleks Al Qaeda tõrjumine ning kohalike julgeolekujõudude koolitamine.

Ameerika poolelt on lekkinud välja ka võimalus, et Afganistani jäetakse 6000 sõdurit ning vaid kaks baasi Kabul ja Bagrami õhuväebaas.
 

Üleeile ajalehes Wall Street Journal ilmunud USA kaitseministeeriumi statistika kohaselt on Afganistanis surma saanud 2083 USA sõdurit. Veel 119 ameeriklast on seoses selle konfliktiga surnud väljaspool Afganistani.

Vigastada on Afganistanis Ühendriikide kaitseministeeriumi andmeil saanud 18 462 nende sõdurit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles