Kerry: Assad ei saa kuuluda Süüria üleminekuvalitsusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assadi kuulumine riigi tulevasse üleminekuvalitsusse ei tule kõne alla, ütles täna USA välisminister John Kerry.

Kerry ütles Roomas Jordaania kolleegi Nasser Judehiga kohtudes, et kõik osapooled töötavad nii Süüria ülestõusnutele kui ka režiimile vastuvõetava üleminekuvalituse moodustamise nimel, mis tähendab Ühendriikide hinnangul seda, et president Assad ei saa üleminekuvalitsusse kuuluda.

Kerry tegi ka ametlikult teatavaks 100 miljoni dollari suuruse Ühendriikide täiendava humanitaarabi Süüria põgenikele. Üle poole sellest läheb Jordaaniale, mis peab toime tulema 26 kuud väldanud konflikti suurima põgeniketulvaga.

Washington on nüüdseks lubanud süürlastele 510 miljoni dollari väärtuses humanitaarabi ja Assadi režiimiga võitlevatele ülestõusnutele 250 miljoni dollari eest mittesurmavat sõjalist abi.

Iga päev põgeneb Süüriast Jordaaniasse ligikaudu 2000 inimest ja Judeh' sõnul tuleb praeguse seisuga riigil hakkama saada 525 000 põgenikuga.

«Hetkel moodustavad süüria põgenikud meie elanikkonnast kümme protsenti, praeguse tempo juures peaks see aasta lõpuks tõusma 20-25 protsendini, järgmise aasta keskpaigaks võib põgenike osatähtsus Jordaania elanikkonnas ulatuda 40 protsendini,» lausus Jordaania ja hoiatas, et nii suure põgenike hulgaga ei tule toime ükski riik.

ÜRO põgenikeagentuuri hinnangul võib süüria pagulaste arv Jordaanias tõusta aasta lõpuks 1,2 miljoni inimeseni, mis on umbes viiendik Jordaania elanikkonnast.

Süüriast on naaberriikidesse põgenenud 1,5 miljonit inimest, lisaks Jordaaniale on põgenikke ka Türgis ja Liibanonis.

Süüria territooriumil on kodudest pagema ja ümber asuma sunnitud kuni neli miljonit inimest ja konflikt on nõudnud 70 000 inimese elu.

Pingutused jätkuvad Süüria-teemalise rahvusvahelise konverentsi korraldamiseks, et ühiselt sealsele relvakonfliktile ahendus leida, ütles Kerry, kes kohtus teisipäeval selleks Vene välisministri Sergei Lavroviga.

Ühendriigid ja Venemaa leppisid kokku nii konverentsi korraldamises kui Süüria režiimi ja ülestõusnute survestamises relvakonfliktile poliitilise lahenduse leidmiseks. ÜRO ja Araabia liiga erisaadik Lakhdar Brahimi tervitas kolmapäeval soojalt USA ja Venemaa vahel saavutatud lepet ja ütles, et see on esimene lootustandev uudis väga pika aja jooksul selle õnnetu riigiga seoses.

Asjaosalised loodavad, et konverents, mis võtaks aluseks möödunud aasta juunis välja töötatud kuuepunktilise Genfi kommünikee, suudetakse läbi viia juba selle kuu lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles