Eestlased ja soomlased vastandavad end tüüpilisele venelasele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised maslenitsa karnevalil..
Naised maslenitsa karnevalil.. Foto: AFP / Scanpix.

Tartu Ülikooli teaduri juhitud uuringus selgus, et Venemaa naabermaades peetakse venelasi tavaliselt ekstravertseteks ja avatuteks. Ennast kirjeldades eestlased ja soomlased tavaliselt vastandavad end tüüpilisele venelasele.

Tartu Ülikooli isiksusepsühholoogia vanemteaduri Anu Realo juhtimisel uurisid teadlased kuues Venemaa naaberriigis - Soomes, Eestis, Lätis, Leedus, Poolas ja Valgevenes, millisena näevad inimesed tüüpilist oma rahvuse esindajat, tüüpilist venelast ning millisena kirjeldavad iseennast.

Uuringus selgus, et Venemaa naabermaades nähakse tüüpilist venelast küllaltki sarnasel viisil. «Venelasi peetakse ekstravertseteks ja uuele kogemusele avatuteks, samas aga jääb neil puudu meelekindlusest ja sotsiaalsusest,» võttis Realo tulemused kokku.

«Eestlaste ja soomlaste nägemus oma rahva tüüpilisest esindajast vastandub selgelt tüüpilise venelase kirjeldusele - eestlased ja soomlased on need, kes venelased ei ole,» lisas ta.

Seevastu poolakate kirjeldus oma rahva iseloomulikest omadustest langeb paljuski kokku tüüpilisele venelasele omistatavate joontega.

Kokku osales uurimuses 1448 inimest. Võrdlusandmetena kasutati Venemaal tehtud samalaadse uuringu andmeid.

Uurimuse tulemused ilmusid ajakirjas European Journal of Personality.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles