USA väed jäävad pärast 2014. aastat Afganistani vaid valitsuse palvel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid Afganistanis.
Sõdurid Afganistanis. Foto: SCANPIX

USA väed jäävad pärast 2014. aastat Afganistani vaid sealse valitsuse kutsel ning Washington ei soovi Afganistani rajada alalisi sõjaväebaase, ütles neljapäeval Valge Maja pressiesindaja.

Valge Maja pressiesindaja Jay Carney ütles presidendilennukiga reisinud ajakirjanikele, et igasugune USA vägede kohalolek Afganistanis pärast 2014. aasta juhtuks «ainult afgaanide kutsel» ja tuleks eelnevalt kokku leppida.

Afganistani president Hamid Karzai ütles varem neljapäeval, et USA tahab jätta Afganistani üheksa baasi, kui lahingüksused 2014. aastaks lahkuvad. Afganistani valitsus lubab neil jääda senikauaks, kuni saab «julgeolekualased ja majanduslikud garantiid», lisas Karzai.

USA ei ole lõplikult öelnud, mitu sõdurit Afganistani pärast 2014. aastat jääb, kuigi ametnikud on öelnud, et see arv võib ulatuda 12 000-ni ning Ühendriikide ja koalitsiooni väed jäävad Afganistani sõjaväele väljaõpet andma. Samuti jätkavad nad operatsioone Al-Qaeda ja teiste äärmuslaste vastu.

Otsus vajab Afganistani valitsuse heakskiitu, kuid kuudepikkuseid läbirääkimisi kahepoolse julgeoleku üle on vaevanud lahkhelid kinnipeetavate kohtlemise ja USA sõdurite väidetava kõlbmatu käitumise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles