Ergma reis Prantsuse Guajaanasse maksis 1177 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eelmisel nädalal Eesti tudengisatelliidi ESTCube-1 eeldatavat starti jälgimas käinud riigikogu spiikri Ene Ergma sõidu Lõuna-Ameerikasse korraldas Euroopa Kosmoseagentuur (ESA), Eesti maksumaksjale läks reis maksma 1177 eurot.

Riigikogu esimees Ene Ergma sõitis Prantsuse Guajaanasse Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) VIP-delegatsiooni koosseisus ESA korraldatud lennuga Pariisist.

Riigikogu tasus kantselei andmetel Ene Ergma lähetuse eest 1177 eurot riigikogu liikme tööga seotud kulutusteks ettenähtud summade ehk kuluhüvitiste arvelt.

Eeldatava kosmosestardi hommikul näidati väikesele osale delegatsioonist kanderaketti Vega-2.

Ergma kohtus visiidi käigus Arianespace'i tegevjuhi ja presidendi Stéphane Israёliga ning ESA peadirektori Jean-Jacques Dordainiga.

Satelliidi starti Ergmal Prantsuse Guajaanas siiski näha ei õnnestunud, kuna see lükati halbade ilmastikuolude tõttu edasi.

Euroopa kanderakett Vega startis teisipäeval Eesti aja järgi varahommikul kell 5.06 ja toimetas orbiidile Eesti esimese satelliidi Estcube-1, mis hakkab katsetama elektrilise päikesepurje komponente. Start õnnestus ja satelliit jõudis määratud orbiidile.

Eesti tudengisatelliidi programmi algatasid Tartu ülikooli üliõpilased ja õppejõud 2008. aastal eesmärgiga populariseerida reaal- ja inseneriteadusi, anda tudengitele praktilisi kogemusi ning arendada ettevõtlikkust.

Eesti tudengisatelliidi projektis on tööperioodi vältel osalenud ligi sada üliõpilast Tartu ülikoolist, Tallinna tehnikaülikoolist, Eesti lennuakadeemiast ning Eesti maaülikoolist. Lisaks Eesti tudengitele osalesid projektis ka üliõpilased Lätist, Leedust, Soomest, Saksamaalt ja Ukrainast.

Projekti juhendavad Tartu observatooriumi teadlased ja Tartu ülikooli õppejõud. Projektis osalesid lisaks Eesti teadlastele ka Soome ja Saksamaa teadlased.

Eesti esimene satelliit on ühtlasi esimene Balti riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles