Süüria: igale uuele Iisraeli rünnakule järgneb vastulöök

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valiltsusvägede sõdurid hoiavad käes president Bashar al-Assadi fotosid 6. mail, mida tähistatakse kui märtrite päeva.
Valiltsusvägede sõdurid hoiavad käes president Bashar al-Assadi fotosid 6. mail, mida tähistatakse kui märtrite päeva. Foto: Reuters / Scanpix

Süüria ähvardas, et igale uuele Iisraeli rünnakule järgneb kohe vastulöök ning valitsuse sõjaline liitlane Hezbollah kinnitas, et võtab kasutusele sündmuste käiku muutvad relvad.


Ühtlasi kiitis Damascus heaks USA ja Venemaa initsiatiivi kaheaastasele kodusõjale poliitilise lahenduse leidmiseks, ignoreerides samal ajal Washingtoni poolt president Bashar al-Assaadile esitatud tagasiastumise nõuet, kirjutab AFP.

Assadi režiim kinnitas ka, et on valmis keemiarelvade kasutamist uuriva ÜRO meeskonna vastuvõtmiseks.

«On antud käsk, et iga uue Iisraeli rünnaku puhul tuleb anda kohe vastulöök ilma täiendavate instruktsioonideta kõrgemalt juhatuselt ning meie kättemaks saab Iisraelile olema valus,» asevälisminister Faisal Mugdad eilses eksklusiivintervjuus AFP-le.

Israeli allikad on kinnitanud, et möödunudud nädala reedel ja pühapäeval toimunud rünnakud olid sihitud mõjuvõimsale šiitide rühmitusele Hezbollah'le mõeldud relvade suunas, ent Mugdad eitas seda.

Hezbollah' juht Hassan Nasrallah sõnas, et Süüria võtab kasutusele sündmuste käiku oluliselt muutvad relvad ning avab rinde vastupanuvõitlejatele, et astuda Golani kõrgendikul võitlusse juudiriigiga.

Israel võttis Süürialt Golani 1967. aastal Kuuepäevases sõjas ning annekteeris selle.

2011. aasta märtsist alanud Süüria kodusõja kestel on valitsusvägedele relvi müünud Moskva.
Iisrael on korduvalt hoiatanud, et sekkub, takistamaks Hezbollah'l relvade transportimist.

Kogu 2011. aasta märtsist alanud konflikti kestel on Damascust relvadega varustanud Moskva.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles