Põhja-Korea täpsustas vangistatud USA kodaniku süüdistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seouli kohaliku televisiooni ülekanne, kus võib näha vangistatud USA kodanikku Kenneth Baed, taustal ühele Pyongyangi majale maalitud Põhja-Korea lipp ja sõdurid.
Seouli kohaliku televisiooni ülekanne, kus võib näha vangistatud USA kodanikku Kenneth Baed, taustal ühele Pyongyangi majale maalitud Põhja-Korea lipp ja sõdurid. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Koreas vangistatud USA kodanik toimetas kohtu sõnul riiki režiimivastaseid materjale ning plaanis valitsuse kukutamist.


Kohtu esindaja kirjeldas 15 aastaks sunnitööle mõistetud Kenneth Baed militaarse kristliku evangelistina.

2006 – 2012 aastatatel saadeti Bae kohtu sõnul misjonäride grupiga Hiinasse, et luua keskused, kus haududa plaane Põhja-Korea režiimi kukutamiseks.

Lisati, et samal ajal käis ta mööda kirikuid USAs ja Lõuna-Koreas ning jutlustas riigipöörde vajalikkusest Põhja-Koreas.

Õigusorganeid süüdistati ebaõiglase kohtuprotsessi pidamises, ent kohtu esindaja lükkas selle tagasi, väites, et Bae tabati väga mõjukate tõenditega ning tema süüasjas pole mingeid kahtlusi.

Kohtu esindaja sõnul tabati Bae möödunud novembris Põhja-Korea linna Rasoni Pyongyangi vastast kirjandust toimetamas.

Baed süüdistatakse vähemalt 250 turistideks maskeeritud mõttekaaslase toimetamises Rasoni, kus nad valmistasid riigivastaseid videosid ning petsid põhjakorealasi oma laastavate tegevustega ühinema.

«Ta julges korda panna selliseid võikaid kuritegusid nagu Suure Juhi väärikuse haavamine,» sõnas esindaja ning lisas, et Bae esines täieliku ülestunnistusega, mistõttu piirdus ta karistus vangistusega ning surmanuhtlust ei rakendatud.

Korea poolsaarel juba kuid kestnud sõjaliste pingete järel on tekkinud kahtlused, et Põhja-Korea kavataseb Baed kasutada Washingtoniga kauplemiseks.

Pyongyang on taoliste plaanide olemasolu eitanud ning teatas, et neil ei ole mingit kavatsust ühegi USA liidriga Bae üleandmist arutada.

Mitmed Põhja-Koreas vangistatud ameeriklased on viimastel aastatel vabastatud pärast kõrgete USA ametnike visiiti. Teiste seas on taolisel eesmärgil seal käinud endised presidendid Jimmy Carter ja Bill Clinton.

USA on nõudnud Bae viivitamatut vabastamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles