Politoloogid: valijate hoiakuid mõjutab sisepoliitika

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade sümboolikaga pastakad
Erakondade sümboolikaga pastakad Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ekspertide sõnul mõjutavad valijate hinnanguid rohkem sisepoliitilised sündmused kui Euroopa Parlamendis toimuv.

Politoloogide hinnangul on praegu keeruline aimata Euroopa Parlamendi valimistulemusi, sest valitsuskriis võib olla muutnud valijate suhtumist erakondadesse, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts ütles, et kuigi varasemad arvamusuuringuud on näidanud, et kõige populaarsemad erakonnad on Keskerakond ja Reformierakond, siis ei tähenda see veel seda, et need erakonnad ka Euroopa Parlamendi valimistel võidu saavad.

«Me võime küll võtta ette riigikogu valimiste küsitluse, mis näitab erakondade üldist toetust, aga ma arvan, et europarlament on midagi muud, kui riigikogu ja kaalutlused, mis nendel valijatel on, võivad olla mõnevõrra teistsugused,» selgitas Saarts.

Politoloog Rein Toomla hinnangul on valitsuskriis kaardid segi löönud. Keeruline on tema hinnangul arvata ka seda, kuidas mõjutab valitsusliidust lahkumine sotsiaaldemokraatide valimistulemust.

Poliitikateoorias on kaks seisukohta - üks ütleb, et valitsusest lahkumine tuleb valimistel kasuks ja teine, et ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles