Ansipi partei sattus allakäigutrepile

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Kahe valitsemisaasta järel on eelmistel riigikogu valimistel teiste ees rahva mäekõrguse usalduse teeninud Reformierakond suutnud kaotada sellest peaaegu poole.



Vaadates Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud värsket erakondade toetusküsitlust, on oluline märkida, et see korraldati enne kõiki erakondi räsinud valitsuskriisi.



Pilt on aga võrreldes märtsi-aprilliga üsna selge – Keskerakond püsib kindlalt esikohal, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) heitleb kannule kerkivate sotsiaaldemokraatidega ning Reformierakond on võrreldes aprilliga kaotanud koguni viis protsenti potentsiaalsetest valijatest. Nende langustrend on kestnud üsna stabiilselt viimased pool aastat.



Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip nimetas küsitluse tulemusi ootuspäraseks ja lisas, et need numbrid kinnitavad käimasoleva valitsusremondi vajalikkust.



«On loomulik, et riigi huvid seatakse ettepoole erakonna huvidest. Iseäranis peab see nii olema raskel ajal,» leidis ta. «Oleme langetanud raskeid, kuid Eesti tuleviku jaoks vajalikke otsuseid. Küllap edaspidi oskavad inimesed hinnata ka seda, et üleilmses majanduskriisis suutis Eesti pensione mitte langetada ja säilitada vanemahüvitise süsteemi.»



Ansip pidas jätkuvalt ülioluliseks konservatiivse eelarvepoliitikaga jätkamist, et Eesti suudaks minna üle eurole.



Keskerakonna esimees Edgar Savisaar Reformierakonna olukorda nii paratamatuks ei pidanud ning leidis, et inimesed ei usu enam juttu ülemaailmsest majanduskriisist, mis on ka Eesti kaasa tõmmanud, ning inimesed on peaministriparteis lihtsalt pettunud. «Nad on käitunud saamatult, otsustamatult ja viimase nädala kaklus oma partneritega tõmbab nende reitingut tõenäoliselt veelgi rohkem alla,» pakkus ta.



Keskerakonna liidrikohta toetustabelis ei rutanud Savisaar üle tähtsustama. «Ärme kiirusta, valimisteni on veel aega, kuid paistab, et meie tegevus on tõestanud, et saab ka teistmoodi, ning oleme usalduse ära teeninud,» leidis Tallinna linnapea.



Savisaar ennustas, et riigi praegune peataolek lõppeb varem või hiljem Ansipi lahkumisega. «Ausalt öeldes on viimasel ajal toimuv juba naeruväärne,» ütles ta.



«Praegu üritatakse valitsust vaid kosmeetiliselt parandada ja ka väga suur osa Reformierakonnast on aru saanud, et kuni jätkab Ansip, seni erakonna seis ei parane,» lisas Savisaar ning avaldas lootust, et ka teised erakonnad märkavad – Reformierakonnaga ei ole võimalik teha edukat valitsust.



Kui valitsuskriisi üheks ajendiks on peetud seda, et sotsiaaldemokraadid hakkasid liiga suure hooga lähenema IRLile, siis uuringutulemus näitab, et esimesed on ühe protsendi võrra toetust kaotanud ja IRL seda veidi kasvatanud. Küsitluste veapiire arvestades seisavad kaks erakonda aga üsna lähestikku.



Keskerakond on suutnud viimastel kuudel tasapisi kasvatada ka toetust kohalike omavalitsuste valimiste kontekstis, Reformierakond on langenud ka selles arvestuses. Kui kohalikud valimised toimuksid 18. oktoobri asemel juba eesseisval pühapäeval, hääletaks Keskerakonna poolt kogunisti 28 protsenti valijatest, seda Reformierakonna 12 ja IRLi 10 protsendi vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles