Ajaleht: Soome ettevõtted põgenevad Eestisse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soodsamasse ärikeskkonda põgenev ettevõtja.
Soodsamasse ärikeskkonda põgenev ettevõtja. Foto: SCANPIX

Soome ettevõtted põgenevad Eestisse, kus soomlastele kuuluvaid firmasid on juba 4000, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Lõunanaabrite juurde siirdunud ettevõtjad kiidavad Eesti eeliseid.

Restoranipidaja Antti Jokinen plaanis osta söögikohta ja kaalus eelmisel suvel tõsiselt Tallinna ja Kotka vahel. Lõpliku otsuse langetas ta Eesti pealinna kasuks, rajades Narva maanteele Lounge Tallinna.

Eesti tundus ettevõtjale Soomest lihtsama valikuna, kuna bürokraatiat on vähem ja maksusüsteem on Soomega võrreldes lihtsam.

Ettevõtte tulumaksumäär on 21 protsenti. Tööandja maksab 33 protsenti sotsiaalmaksu, 1-protsendise töötus- ja 2-protsendise pensionimaksu.

Nii mõnelegi väiksele või keskmise suurusega firmale on Soome maksudebatt andnud tõuke kolida Eestisse, mis kuulub Euroopa Liitu ja euroregiooni.

«Soomlane jälgib vastakate tunnetega seda, kuidas maksude maksmise moraal on nõrgenenud ja väikeste või keskmiste firmade lahkumine Soomest aktiviseerunud,» rääkis raamatupidamisfirma Leinonen Tallinna büroo tegevjuht Tomi Bosnjak.

Leinonen nõustab aastas 50 Soomest Eestisse ja paarikümmet Eestist Soome kolivat ettevõtet.
Eestist Soome siirduvad peamiselt ehitust ja koristusvaldkonda puudutavad ettevõtted ning muud teenindusfirmad.

Soomest lahkuvad alates metallitööstusega seotud ettevõtetest kuni programmeerijate ning põllumeesteni välja.

Eestis tegutsevaid soomlastest ettevõtjaid koondav ühendus Seke on hakanud korraldama seminare Eesti vastu huvi tundvatele ärimeestele.

«Soome maksu-uuendused ei innusta väikeste või keskmise suurusega firmade omanikke. Need on mõeldud suurtele,» selgitas Seke tegevjuht Kari Ahokas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles