EL: Süüria kriis on murdepunktis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peahoone Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peahoone Brüsselis. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon hoiatas pühapäeval, et Süüria kriis on juba murdepunktis, kus vägivalla eest põgenevate inimeste abistamine hakkab käima üle jõu.

«Mida rohkem metsikusi ja lahinguid Süürias aset leiab, seda rohkem inimesi põgeneb. Ei ole mingeid märke, et see aeglustuks,"ütles Euroopa Komisjoni humanitaarabi volinik Kristalina Georgieva, külastades Jordaania põhjaosas Zaataris asuvat süüria pagulaste laagrit.

Zaatari laagris on saanud ajutise peavarju üle 160 000 süürlase.

«Me peame kaevama sügavamal oma taskutes [et süürlasi abistada], kuna hullem on veel ees,» hoiatas Georgieva.

Euroopa Komisjon teatas pühapäeval täiendavalt 65 miljoni euro eraldamisest Süüriast vägivalla eest naaberriikidesse põgenenud inimestele ja siseriiklikele põgenikele «reageerides Süüria konfliktist tuleneva humanitaarkriisi kiiresti kasvavale ulatusele».

«Täiendavad summad kulutatakse Süürias, et abistada rohkem kui nelja miljonit inimest, kes on pidanud oma kodudest põgenema, ning naaberriikides, mis on võtnud vastu umbes 1,4 miljonit põgenikku,» ütles Komisjon avalduses.

ÜRO humanitaaragentuur teatas teisipäeval, et siseriiklike põgenike arv on tõusnud Süürias umbes kahelt miljonilt 4,25 miljonini. Naaberriikidesse on põgenenud veel üle 1,4 miljoni inimese. See tähendab, et alates konflikti puhkemisest 2011. aasta märtsis on oma kodudest pidanud lahkuma rohkem kui veerand Süüria 22,5 miljonist inimesest.

Jordaanias on ajutist peavarju leidnud üle poole miljoni süürlase. ÜRO prognooside kohaselt võib nende arv tõusta aasta lõpuks 1,2 miljonini.

Suurbritannias baseeruva Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmetel on veidi rohkem kui kaks aastat väldanud konfliktis saanud surma vähemalt 82 257 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles