Poliitikud vaidlevad pagulaste viimise üle vangla alale

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Tulevikus hakkavad ühe katuse all viibima isikud, kes loodavad Eesti riigilt rahvusvahelist kaitset ja illegaalid, kes ootavad maalt välja saatmist ning sobiv kinnipidamisasutuse hoone leiti Tallinna vangla territooriumil.

Riigikogu põhiseaduskomisjonis tekitas läinud nädalal kirgi nn pagulaseelnõu (välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seadus), mille peamine eesmärk on panna kokku vastuvõtukeskus ja väljasaatmiskeskus ning nimetada see kinnipidamisasutuseks. Praegu on Illukal eraldi vastuvõtukeskus, kuhu paigutatakse pagulased ja Harkus on eraldi väljasaatmiskeskus, kus on illegaalselt riigis viibivad inimesed või muidu kurjategijad, kel elamisluba ära võetud ja ootavad maalt välja saatmist. Nüüd on plaan panna need kaks asja kokku ja paigutada Tallinna vangla alale. «Ei kujuta ette, kuidas see praktikas hakkab välja nägema eriti kui võtta arvesse paari nädala tagust juhtumit, mil naine müüs laste mänguväljakul narkotsi, tal võeti elamisluba ära ja saadetakse maalt välja. Seda tüüpi narkokurjategija pannakse siis tulevikus kokku inimestega, kes vajavad rahvusvahelist kaitset, erinevaid teenuseid,» imestas sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski, kes pole küll eelnõuga tegeleva põhiseaduskomisjoni liige, kuid on komisjoni aruteludel oma huvist osalenud. «See, et nad üldse kokku pannakse, on juba kahtlane, aga märgiliselt on täielik sigadus, et nad vangla territooriumile viiakse,» ütles Ossinovski.

Eelnõu, mis saadetakse lähinädalatel teisele lugemisele, riigikogu vastutav isik Mart Nutt (IRL) kinnitas, et pagulasi ei saadeta kindlasti mitte vanglasse, vaid Tallinna vangla territooriumil olevasse hoonesse, mida ümbritsevad nõuetele kohased aiad. «See on mõistlik ja kokkuhoidlik kasutada olemasolevaid võimalusi,» ütles Nutt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles