Päästeamet ei taha oma kulunud telke doonoripäevadel püstitada

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonortelk. Pilt on illustratiivne.
Doonortelk. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Postimees

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu sõnul ei ole võimalik võtta riski ning püstitada 2013. aastal kümnes kohas kokku 24 päevaks doonoripäevade telklaager ilma riigipoolse tagatiseta uute telkide soetamiseks.

Kuno Tammearu viitab oma kirjas sotsiaalministeeriumile, et 2012. aastal toimus ministeeriumis nõupidamine, kus arutati võimalikku koostööd 2013. aasta doonorpäevade korraldamisel ning ühe teemana käsitleti ka uute doonoritelkide soetamist.

Päästeamet selgitas, et praegu kasutusel olevad suured telgid on soetatud sihtotstarbeliselt. Päästetööde reservis olevad telgid on soetatud keskkonnamõjudega suurõnnetuste projekti raames ning on mõeldud siseriiklikeks päästetöödeks ja hädaolukordade lahendamiseks.

Kriisireguleerimise osakonna arvel olevad Eesti päästemeeskonna telgid on mõeldud rahvusvahelisteks missioonideks ning osa nendest on soetatud välisministeeriumi eelarvest ja mõeldud Rahvusvahelise Humanitaarpartnerluse (IHP) missioonideks.

«Siseriiklikeks ja rahvusvahelisteks suurõnnetusteks valmisolek on päästeameti jaoks prioriteetne,» märkis Tammearu. «Amet rääkis ka võimalikust stsenaariumist, kus doonortelgid tuleb maha võtta ja saata näiteks metsakustutustöödele. Osa päästeameti telkidest on soetatud 1999. aastal ning tänaseks on need üsna kulunud ja juba korduvalt parandatud.»

Tammearus sõnul ütles seetõttu päästeamet välja seisukoha, et ei ole võimalik võtta riski ning püstitada 2013. aastal kümnes kohas kokku 24 päevaks telklaager ilma, et oleks tagatis uute telkide soetamiseks.

«Kui verekeskused kasutavad telke keskmiselt 24 päeval aastas, siis päästeameti viimaste aastate keskmine on 15 päeva aastas,» teatas ta. «Telkide püstitamine doonorpäevadel 10-12 korral on meie iga-aastast keskmist arvestades 2,5-3 aasta koormus ning just telkide püstitamine, mahavõtmine, pesemine, kuivatamine ja pakkimine kulutab neid kõige rohkem.»

Amet põhimõtteliselt nõustus 2012. aasta nõupidamisel väljakäidud plaaniga, mille järgi sotsiaalministeerium soetab telgid ning päästeamet tagab Kose logistikakeskuses nende hoidmise ja hoolduse peale kasutamist. Päästeamet oleks selle plaani kohaselt taganud koostöös kaitseväega telklaagri haldamise doonorpäevadel ja muul ajal oleks neid võinud kasutada pääste või riigikaitselistel eesmärkidel.

«Antud olukorras, kus sotsiaalministeerium on taganenud oma plaanist soetada 2014. aastal uued telgid, ei saa päästeamet võtta riski ja püstitada 2013. aasta suvel kümme korda telklaager ning ohustada seeläbi oma hilisemat siseriiklikku ja rahvusvahelist valmisolekut,» märkis Tammearu. «Sellisel kujul ei ole see projekt ka jätkusuutlik, sest 2014. aasta suvel oleme me taas silmitsi sama probleemiga.»

Ta kinnitas, et päästeamet toetab jätkuvalt doonorluse propageerimist ja vereloovutuskampaania korraldamist ning on nõus otsima lahendusi tekkinud probleemile ja võimalusel osalema 2013. aastal doonorpäevade korraldamisel.

«Oleme pakkunud võimalust vähendada doonortelkide ja vereloovutusürituste kohtade arvu,» lisas Tammearu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles