Varguse ohver avastas mitu kuud hiljem end ka maksuvõlglaste seast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakotivaras kasutas võõrast passi järelmaksuga teleri ostmiseks
Rahakotivaras kasutas võõrast passi järelmaksuga teleri ostmiseks Foto: Mihkel Maripuu

Rahakoti ja dokumentide varguse ohvriks sattunud mees avastas mitu kuud hiljem, et on saanud enda teadmata ka maksuvõlglaseks.

Lääne prefektuuri pöördus mai alguses mees, kellelt varastati jaanuari algul tema elukohast ära rahakott, milles olid muu hulgas nii Eesti Vabariigi pass, sõidukidokumendid, juhiluba, kliendikaardid kui ka sularaha. Hiljem sai mees õnneliku juhuse tõttu rahakoti dokumentidega küll tagasi, kuid sularaha selles enam polnud.

Mitme kuu möödudes sai mees aga teatise võlgnevuse kohta, mis oli tekkinud selle tõttu, et ilmselt tema isikut tõendavat dokumenti kasutades osteti tema nimel elektroonika kauplusest järelmaksuga teler.

Juhtumi uurimiseks alustas politsei kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb teise isiku identiteedi ebaseaduslikku kasutamist.  Menetlust juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Isegi kui ei olda kindlad, kas tähtsad dokumendid on kaotatud või varastatud, tuleb ikkagi lasta dokument kehtetuks tunnistada.

Identiteedivargust saab ennetada

Kahjuks ei ole harvad juhtumid, kui isikut tõendavate dokumentide kaotamisest või vargusest ei teavitata vastavaid ametkondi, andes sellega võimaluse kurjategijatele dokumentidega vabalt toimetada. Tähelepanelik tuleb olla ka äriettevõtetel, kes sõlmivad dokumente kontrollimata lepinguid, hoiatab politsei.

«Ühelt poolt saab muidugi inimene ise teha selleks kõik, et välistada temalt varastatud või ka kaotatud isikut tõendava dokumendi kuritahtlikku kasutamist võõra isiku poolt,» sõnas Lääne prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo juhataja Ive Luur.

«Isegi kui ei olda kindlad, kas tähtsad dokumendid on kaotatud või varastatud, siis ikkagi tuleb dokument lasta kehtetuks tunnistada – selleks tuleb ühendust võtta dokumendi välja andnud asutusega. Teisalt paneme kõikidele ettevõtetele südamele, et tuleb tõhusamalt kontrollida isikut tõendava dokumendi vastavust isikuga, kes seda esitab ning kindlasti ka dokumendi kehtivust. Kehtivuse kontrollimisel on abiks politsei kodulehekülg.»

«Selline kuritegevuse liik kasutabki ilmselgelt ära kaupmeeste tähelepanematust,»pani Luur äriettevõtetele südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles