Paet: Korea poolsaar peab jääma tuumarelvavabaks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASEMi välisministrid.
ASEMi välisministrid. Foto: Reuters / Scanpix

Välisminister Urmas Paet rõhutas Vietnamis Hanois toimuval Aasia-Euroopa välisministrite (ASEM-Asia-Europe Meeting) kohtumisel oma sõnavõtus, et Korea poolsaar peab jääma tuumarelvavabaks.


Paet keskendus olulistele julgeolekuteemadele, sealhulgas Põhja-Korea tuuma- ja raketikatsetustega seonduvale, piraatluse vastu võitlemisele, mere- ning küberjulgeolekule, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisminister Urmas Paeti sõnul väärivad Põhja-Korea tuuma- ja raketikatsetused hukkamõistu ning need kujutavad ohtu kogu rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule.

«Tingimustes, kus rahvusvahelisel kogukonnal on jätkuvalt küsimusi tuumarelvade leviku osas Põhja-Koreas, on tänane katsetus samm süveneva usaldamatuse suunas,» rõhutas välisminister Paet.

«Põhja-Korea peab austama ÜRO resolutsioone ning järgima Hiina, Jaapani, Lõuna-Korea, Põhja-Korea, USA ja Venemaa vahel tehtud kuuepoolset tuumarelvade piiramise ühisavaldust,» lisas ta. Kuue riigi vaheline ühisavaldus tehti 19. septembril 2005.

Kohtumisel on kõne all ka piraatluse vastu võitlemine. Eesti välisministri sõnul tuleb piraatide kallaletungide ärahoidmiseks rakendada senisest jõulisemat lähenemist.

«Vaja on välja töötada õiguslikud meetmed, mis võimaldaksid pidada kinni piraatlusega seotud laevu ning anda piraatluses kahtlustatavaid isikuid kohtu alla, karistades neid täie rangusega,» lausus Paet.

«Efektiivsemaid meetmeid tuleks rakendada juba piraatluse ennetamisel – vajalik on kaitsemeeskondade olemasolu laevade pardal ning õiguslik alus kaitseks rünnakutele vastamisel,» lisas ta.

Välisminister toonitas, et piraatluse vastu võitlemisel ja meresõidu turvalisuse tagamisel Somaalia rannikul Adeni lahes on veelgi enam tarvis tõhustada koostööd ja koordinatsiooni rahvusvaheliste jõududega.

«Samuti on oluline koostöö Aasia riikidega,» sõnas Paet.

Ka on arutusel merejulgeoleku teemad. Urmas Paet rõhutas vajadust parandada julgeolekut ning keskkonnakaitset Läänemerel.

«Läänemeri on üks tihedaima laevaliiklusega meresid maailmas, mida läbib päevas umbes 2000 laeva. Õnnetuste tagajärjel tekkinud reostus mõjutab Läänemere eriti tundlikku merekeskkonda pikaajaliselt, omades tagajärgi nii kalandusele, turismile aga ka kaubandusele,» sõnas Paet.

Paet käsitleb ka küberjulgeolekuga seonduvaid küsimusi.

«Küberkuritegevus ei tunnista piire, mistõttu on rahvusvaheline koostöö küberjulgeoleku tagamisel äärmiselt oluline,» toonitas Paet.

Välisministri sõnul seab küberkeskkonna kontrolli õigusliku raamistiku puudumine keerulisse olukorda ka need riigid, kelle info- ja kommunikatsioonitehnoloogia võimekus on suur.

«On vaja pöörata suuremat tähelepanu tehnoloogia kasutamise takistamisele vaenulikel eesmärkidel, nagu näiteks majandusspionaažiks või küberterrorismiks,» lisas ta.

ASEM on Singapuri initsiatiivil loodud Euroopa Liidu ja Aasia vaheline foorum, mille avamine toimus esimesel ASEMi tippkohtumisel Bangkokis 1996. aasta märtsis. ASEMil on 45 liiget. ASEMi riigid koondavad umbes 58 protsenti maailma rahvastikust, 50 protsenti maailma GDPst ja 60 protsenti maailma kaubandusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles