Laar: unustagem valimislubadused

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

IRLi juht Mart Laar kutsus poliitikuid unustama paariks kuuks kahe aasta tagused valimislubadused, et saaks riigieelarve kulud ja tulud tasakaalu.


«Eesti ees seisev ülesanne on ühelt poolt lihtne. Eelarve tulud ja kulud tuleb tasakaalu viia ning astuda kiirelt samme tööpuuduse kasvu vastu,» kirjutas Laar oma blogis.

«Teisalt on seda võimatu teha, kui iga poliitiline erakond oma «pühadest lehmadest» ka praeguses olukorras kinni hoiab,» leidis ta.

«Me oleme taas saanud suureks eituses - ei tohi vähendada töövõtjate hüvitisi, kui seda tehakse, siis hakkame kohe massirahutusi korraldada - las see miljard lennata! Meie seisame viimseni kõikvõimalike toetuste kaitsel - ka siis, kui Eestil puudub raha, et neid endisel kujul edasi maksta!» tõi ta näiteid.

«Me ei tohi vähendada seda, kärpida sealt ega võtta kolmandast kohast. Kuidas eelarve aga tasakaalu saada, see ei näi poliitilist heitlust lõpliku võiduni edendavaid asjapulki huvitavat.»

Niimoodi tema sõnul edasi ei jõua ega vankrit kraavist välja ei vea. «Unustaks kasvõi paariks kuuks ära, mida me kõik eelmistel valimistel kokku oleme lubanud ning milliseid uhkeid programme neil aastatel, mil jalad maast lahti kerkisid, ellu viisime ning mõelgem sellele, mis olukorras me praegu oleme ja mida sellest väljumiseks tegema peame. Ultimatiivsed seisukohad - tulgu nad millisest suunast tahes - meid edasi ei aita.»

Laari sõnul on tõde lihtne. «Kui me ei suuda lisaks valitsuse poolt Riigikogule esitatud eelarvele veel ligi 3 miljardit lähema kuu jooksul kokku tõmmata, on aasta lõpuks Eestil näpud põhjas.»

Kui me ei suuda 2010. aasta eelarvet koostades selles tulude ja kulude tasakaalu vähemalt 9 miljardi krooni võrra parandada, kasvab Laari andmetel Eesti eelarve puudujääk 2010. aastal 7,3 protsendini rahvuslikust koguproduktist.

«Kui me eelpoolkirjeldatud samme astudes teeme neid «populaarselt» ehk tulevikku vaatamata, lõigates jalad alt majanduse konkurentsivõimelt, siis kasvatame plahvatuslikult tööpuudust ja viime Eesti majanduslikku hukatusse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles