Gruusia opositsioon lubab homseks «üllatusi»

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia opositsiooni meeleavaldus parlamendi ees.
Gruusia opositsiooni meeleavaldus parlamendi ees. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia valitsusvastased poliitilised jõud lubavad homsel iseseisvuspäeval korraldada taas suure meeleavalduse, mida nad ise nimetavad avalikuks rongkäiguks, samas kui ametlik sõjaväeparaad jääb sel aastal Thbilisis ära.


Mõned opositsioonijuhid on kirjeldanud plaanitud üritust kui «uut 9. aprilli», viidates kevadiste protestiaktsioonide avapäevale, mis tõmbas pealinna südamesse kümneid tuhandedi inimesi, vahendas civil.ge.

Gruusia vastasrinna allianssi kuuluva Uute Õiguste Partei liider Davit Gamkrelidze ütles, et opositsioon kavandab võimudele ka «üllatusi» homseks. «26. mai saab olema täis üllatusi nii ühiskonnale kui ka ennekõike Saakašvilile,» teatas ta eile televisioonis. Täpsemalt keeldus opositsionäär plaanidest rääkimast.

Kui talt küsiti, kas opositsioon plaanib avalikult välja kuulutada ühise juhi, vastas Gamkrelidze ajakirjanikule, et ta ei kinnita ega lükka seda ka ümber, ent tema arvates on «ilmselt palju tähtsamaid asju».

Eelmisel nädalal rääkis teine opositsioonipoliitik, Davit Zurabišvili samasse liigasse kuuluvast Vabariiklikust Parteist, et valitsusvastased jõud kaaluvad võimaliku ühise liidri nimetamist, kes suudaks end seada protestiaktsioonidel üles kui terve opositsiooni kandidaat presidendiks.

Gruusia opositsioon jõudis varem ühisele otsusele, et ei vali endale ühist juhti, kuid esimesena hakkas seda otsust aprilli lõpuks kritiseerima just Gamkrelidze ise, sest selline killustatus polevat tema hinnangul opositsiooni huvides.

Seni on kaks opositsiooniliidrit teatanud ambitsioonist kandideerida presidendiks - Gruusia alliansi juht Irakli Alasania ning endine parlamendispiiker ja praegune Demokraatliku Liikumise - Ühinenud Gruusia liider Nino Burdžanadze.

Homme keskpäeval kavatseb opositsioon alustada meeleavaldust Boris Paitšadze nime kandval rahvusstaadionil ning hiljem liikuda sealt kesklinna Rustaveli avenüüle, kus asuvad ka parlament ja valitsushooned. Eelnevalt on kampaaniat tehtud ka maakohtades, et tuua rohkem inimesi iseseisvuspäeval pealinna marssima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles