Puudus kindlus tõlk Omarile uks avada

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõlk Omar (vasakul) andmas Kabulis ETV saate «Välisilm» toimetajale Tarmo Maibergile intervjuud, mis jõudis eetrisse viis nädalat tagasi.
Tõlk Omar (vasakul) andmas Kabulis ETV saate «Välisilm» toimetajale Tarmo Maibergile intervjuud, mis jõudis eetrisse viis nädalat tagasi. Foto: ERR/repro

Igal esmaspäeval koguneb valitsuse julgeolekukomisjon. Grupp inimesi, kelle kohtumisi ei eksponeerita, kelle kokkusaamiste teemadest ei peagi keegi teadma.

Väärikasse komisjoni kuuluvad pea-, sise-, kaitse-, välis-, justiis- ja rahandusminister, kohal on kaitsepolitsei ja teabeameti esindajad. Selle komisjon kahel kohtumisel aprilli lõpus langetati ka Afganistani tõlgi Omari küsimus. Õigemini otsust ei tehtud ehk seltskond käsitlenuks otsustamist «jah» sõna andmisega Omari märtsi alguses Eestile esitatud asüülitaotlusele.

«Mina ja mu perekond mõtleme, et tähtsaim on minu lahkumine. Kui ma jään Afganistani, siis see valitsus, mis oli 15-20 aastat tagasi Talibani ajal, tegeleb minuga. Nad lõpetavad mu elu,» rääkis tõlk Omar 8. aprilli ETV saates «Välisilm».

Eesti jaoks esmakordne ja ebamugav olukord. Me oleme osalenud koalitsioonivägede töös ja peamiselt selleks, et välja teenida telefonikõne õigus, ehk kui meie oleme hädas, siis tullakse meile appi. Mis pärast sõda saab, selles puudus praktika, regulatsioon.

Komisjoni liikmed istusid ümber laua, kuulasid jõustruktuuride ettekandeid ja veendusid, et mingit kindlust Omarile erandit, ettearvamatute tulemustega pretsedenti luua ei ole. Raportid tema kohta olid vastukäivad ja täit usaldust ei tekkinud. Anti enesele aru – ei saa avada ust, kui ei ole selgust, milline maailm selle taga vastu vaatab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles