Briti väed jäävad Afganistani ka 2015. aastaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kaitseminister Philip Hammond mai alguses pressikonverentsil Pentagonis.
Suurbritannia kaitseminister Philip Hammond mai alguses pressikonverentsil Pentagonis. Foto: Reuters / Scanpix

Osa Briti vägesid peab jääma Afganistani ka 2015. aastal, et kindlustada rahvusvaheliste vägede korrastatud lahkumine, ütles täna kaitseminister Philip Hammond.


Lahingoperatsioonid lõpetatakse sellegipoolest 2014. aasta lõpuks, kuid suhteliselt väikese arvu üksuste missiooni pikendatakse maksimaalselt üheksa kuuni, ütles Hammond parlamendis.

Praegu teenivad britid Afganistanis kuus kuud, kuid oktoobris Afganistani jõudev kontingent jääb sinna kaheksaks kuuks.

Ministri sõnul põhineb otsus Briti sõjaväejuhtide soovitustel.

Üks põhjus on arvestada vägede väljaviimisel üleminekuprotsessi olulisi verstaposte nagu näiteks Afganistani presidendivalimised 2014. aasta kevadel. Kuuekuulise rotatsiooni korral oleks Briti vägede vahetus toimunud täpselt valimiste ajal. Lisaks jääb ministri sõnul missioonide pikendamise tõttu ära vajadus saata 2014. aasta kaheks viimaseks kuus Afganistani uus kontingent.

Hammondi sõnul jääb paarsada Briti sõdurit Afganistani lõunaosa Helmandi provintsi ka 2015. aasta alguseks pärast lahingoperatsioonide lõppemist, et viia lõpule tehnika Suurbritanniasse tagasi toimetamine.

Briti peaminister David Cameron on varem öelnud, et Briti väekontingent Afganistanis kahaneb tippaja 9900 sõdurilt selle aasta lõpuks 5200 sõdurile. Hammond ütles parlamendis, et mai lõpuks on Afganistanis 7900 Briti sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles